Förebyggande för hälsan

Studentlivet – ingen dans på rosor

Studietiden förväntas vara kravlös, fri och full av härliga möten. Tyvärr ser verkligheten lite annorlunda ut för många studenter. Stressen breder ut sig bland studenter och den psykiska ohälsan ökar.

Vardagen för studenter är fylld av krav

Vi vet att många studenter upplever sig stressade och att energin inte alltid är på topp. Familj och bekanta som jobbar ser på studietiden som en härlig period utan krav. Men kravlöshet är knappast vardagen för många studenter. Sköna kvällar med vänner består oftare av prestationsångest, hemuppgifter och uppsatsskrivning. Och på det har du en hyfsat snäv ekonomi. 

Mår du dåligt – ta hjälp i tid

Oavsett orsakerna är det viktigt att ta hjälp om du mår dåligt. Få bollen i rullning och prata med någon. Att gå runt med stress, oro eller ångest är inte bra.

– Kortvarig stress är i regel ingen fara, men när du får en obalans i tillvaron över längre tid är det skadligt säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.

Hon berättar att vanliga varningssignaler är sömnproblem, huvudvärk, minnesstörningar, irritation, ångest och olika fysiska besvär med hud, mage, blodtryck och så vidare.

– Upplever du återkommande ett eller flera av dessa symptom bör du ta det på allvar. Det är bättre att ta hjälp en gång för mycket, än en för lite.

Så tar du ditt första steg mot bättre hälsa

Börja med att ta reda på vilket stöd som finns att få via universitet eller högskola. Kanske finns kontakter med hälsovård eller kurator. Du kan också använda din studentolycksfallsförsäkring som du har via oss redan idag. I den ingår ett samtalsstöd. Tjänsten är kostnadsfri för dig som är under 67 år och studentmedlem i något av våra anslutna fackförbund.

Oavsett vad som tynger dig kan det vara skönt att prata med någon utomstående som har tystnadsplikt. Samtalsstödet stöttar genom vägledning med psykolog, jurist, ekonom, arbetsterapeut eller kostrådgivare beroende på vad du behöver hjälp med.

Du är inte ensam även om det känns så

Avslutningsvis vill vi påminna dig om att en uppförsbacke kan vända till en nedförsbacke. Men tillgång till hjälp är en sak. Du som individ måste också våga och orka ta hjälp. Vi hoppas att du bara tar första steget och använder samtalsstödet. Att må dåligt är ingenting att skämmas för eller vara ensam om. Vi hamnar alla där någon gång i livet. Låt oss därför hjälpa varandra ur det.

Studentolycksfallsförsäkring
Ingår om du är studentmedlem i facket

Som studentmedlem i något av våra anslutna fackförbund är du försäkrad under hela din studieperiod – helt utan kostnad. Studentolycksfallsförsäkringen kan ge pengar om du är med om en olycka och behöver betala för resor, tandskador, rehabilitering och terapi. Den gäller dygnet runt.