Här har vi samlat alla möjliga tips och råd som du kan behöva för att förstå och hantera din försäkringssituation. Ta reda på vilka försäkringar du behöver, läs de vanligaste frågorna och svaren eller titta närmare på ordlistan som förklarar alla begrepp du kan tänkas stöta på.
Snabb hjälp
Slipp telefonkö
Gå till Mina sidor för att
Se dina fakturor
Få all info om dina försäkringar
Kolla din inkorg
Bjud in din partner
Ändra betalsätt och period
Gör Försäkringskollen
Just nu frågar många om det här
Vad kostar försäkringen för mig?
På varje produktsida kan du längre ner i den lila rutan räkna ut ditt månadspris. Dra i reglaget till din nuvarande ålder så ser du månadspris för försäkringens olika nivåer.
Vad är skillnaden mellan Diagnosförsäkring och Trygghetskapital?
Både Diagnosförsäkring och Trygghetskapital betalar ut ersättning om diagnos fastställs av läkare. Men det finns skillnader, dessa är:
I Diagnosförsäkringen ingår fler diagnoser. Och du kan få ersättning för flera.
Diagnosskyddet i Trygghetskapitalförsäkringen betalar ut 1 prisbasbelopp (47 600 kronor år 2021). Medan i Diagnosförsäkringen så kan du själv välja mellan tre olika ersättningsbelopp: 50 000, 100 000 eller 150 000 kronor.
Diagnosskyddet i Trygghetskapitalförsäkring är ett kompletterande skydd till försäkringens huvudsyfte som är att skydda dig ekonomiskt vid långvarig sjukskriving.
Diagnosförsäkringen kräver ingen hälsoprövning, det gör Trygghetskapitalförsäkringen.
Diagnosförsäkringen gäller till 70 års ålder, Trygghetskapitalet gäller till 65 års ålder.
I Diagnosförsäkringen ingår psykologsamtal (kristerapi) för dig och övriga familjemedlemmar; din partner, dina föräldrar, dina barn. Alla får upp till 10 samtal var. I Trygghetskapitalförsäkringen ingår bara samtalsstöd för dig, ingen annan.
Kan jag ha både Diagnosförsäkring och Trygghetskapital?
Ja om du önskar ett extra skydd vid allvarlig sjukdom. Du kan köpa en Diagnosförsäkring som ett komplement till din Trygghetskapitalförsäkring. De tar inte ut varandra.
Jag har sett att Tusen frågor - Ett nummer ingår, vad är det?
Tusen frågor – Ett nummer är ett kostnadsfritt samtalsstöd via telefon där du kan få råd och vägledning av psykolog, hälsopedagog, kostrådgivare, arbetsterapeut, jurist eller ekonom. Du kan ställa frågor som rör privatlivet eller jobbet, och samtalen sker alltid med tystnadsplikt. Numret är 0771-65 50 50 och går till vår samarbetspartner Skandia som erbjuder tjänsten.
Vem kan köpa en försäkring hos Akademikerförsäkring?
Du behöver vara medlem i något av följande fackförbund: Sveriges Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Naturvetarna, DIK, Sveriges Arbetsterapeuter, Svenska Logopedförbundet eller Sveriges Farmaceuter.
Om du är partner till en medlem kan du köpa försäkringar med samma villkor och premier förutsatt att den som är medlem har minst en egen försäkring.
Vad händer med mina försäkringar om jag lämnar mitt fackförbund?
Lämnar du ditt fackförbund fortsätter dina försäkringar att gälla som vanligt om du har varit försäkrad längre tid än 6 månader. Skillnaden är att premien, det du varje år betalar för att vara försäkrad, blir högre. Du får då ett försäkringsbesked per post där det tydligt framgår hur premien förändras. Om du inte längre är medlem i något av våra anslutna fackförbund kan du inte höja försäkringsbeloppet på dina försäkringar eller köpa nya försäkringar via oss.
Med Försäkringskollen kan du få en tydligare bild av ditt försäkringsbehov; vilka försäkringar som är viktiga och vilka du faktiskt inte behöver i dagsläget.