Jag har sett att Tusen frågor - Ett nummer ingår, vad är det?
Tusen frågor – Ett nummer är ett kostnadsfritt samtalsstöd via telefon där du kan få råd och vägledning av psykolog, hälsopedagog, kostrådgivare, arbetsterapeut, jurist eller ekonom. Du kan ställa frågor som rör privatlivet eller jobbet, och samtalen sker alltid med tystnadsplikt. Numret är 0771-65 50 50 och går till vår samarbetspartner Skandia som erbjuder tjänsten.
Termen prisbasbelopp (pbb) stöter du ofta på i försäkringssammanhang. Exempelvis kan ersättningen anges i antal prisbasbelopp istället för i kronor. Prisbasbeloppet har ett värde som fastställs av regeringen varje år. Det betyder att värdet på din ersättning i kronor inte stannar på samma nivå som när du tecknade försäkringen utan följer med prisutvecklingen.
Hur säger jag upp en försäkring?
Du kan säga upp en försäkring genom att kontakta oss via formulär, mejl eller på telefon 0771-111 999. Om du ringer för att avsluta en försäkring behöver du legitimera dig med mobilt BankID. Vi behöver veta ditt person- eller kundnummer, vilken försäkring du vill säga upp och när du vill att försäkringen upphör.
Om hen ringer för att avsluta en försäkring behöver hen legitimera dig med mobilt BankID. Vi behöver veta hens person- eller kundnummer, vilken försäkring hen vill säga upp och när hen vill att försäkringen upphör.
Vad är en premie?
I försäkringssammanhang betyder premie helt enkelt pris. Det är själva kostnaden för din försäkring.
Vem kan köpa en försäkring hos Akademikerförsäkring?
Du behöver vara medlem i något av följande fackförbund: Sveriges Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Naturvetarna, DIK, Sveriges Arbetsterapeuter, Logopedförbundet eller Sveriges Farmaceuter.
Om du är partner till en medlem kan du köpa försäkringar med samma villkor och premier förutsatt att den som är medlem har minst en egen försäkring.
Vilken försäkring behöver jag när jag reser utomlands?
Om du har köpt din hemförsäkring via Akademikerförsäkring är du skyddad vid utlandsresor i hela världen i 45 dagar. Försäkringen ersätter kostnader om du råkar ut för en olycka eller blir sjuk. För att vara säker på att din försäkring gäller kan du kontrollera med UD att den skyddar dig i det land du ska åka till. Tänk också på att kolla upp hur dina personförsäkringar gäller när du är utomlands, och om det kan vara bra att köpa en reseförsäkring.
Vad händer när jag skickat in min försäkringsansökan?
En del försäkringar gäller utan hälsokrav, de börjar gälla dagen efter ansökan. Det gör även försäkringar som gäller om du är fullt arbetsför. På andra försäkringar behöver du fylla i en hälsodeklaration.
Finns det något som försäkringsbolaget behöver bedöma skickar vi din ansökan dit. Om ansökan blir godkänd börjar försäkringen gälla från och med dagen efter att du skickat in din ansökan.
Vad innebär det att vara fullt arbetsför?
Fullt arbetsför är ett begrepp som ofta används när du ska köpa försäkring. Med fullt arbetsför menas att den försäkrade:
- Kan fullgöra sitt vanliga arbete utan undantag - Inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning - Inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, lönebidragsanställning eller liknande.
Vad händer med mina försäkringar om jag lämnar mitt fackförbund?
Lämnar du ditt fackförbund fortsätter dina försäkringar att gälla som vanligt om du har varit försäkrad längre tid än 6 månader. Skillnaden är att premien, det du varje år betalar för att vara försäkrad, blir högre. Du får då ett försäkringsbesked per post där det tydligt framgår hur premien förändras. Om du inte längre är medlem i något av våra anslutna fackförbund kan du inte höja försäkringsbeloppet på dina försäkringar eller köpa nya försäkringar via oss.
Vad menas med begynnelsedag?
Det är dagen då försäkringen börjar gälla.
Vad är huvudförfallodag?
Det är dagen då försäkringsavtalet slutar gälla. Dina försäkringar fortsätter efter det men villkor och premier kan ändras vid denna tidpunkt. Du får i sådana fall besked om detta minst en månad innan.
Vad kostar försäkringen för mig?
På varje produktsida kan du längre ner i den lila rutan räkna ut ditt månadspris. Dra i reglaget till din nuvarande ålder så ser du månadspris för försäkringens olika nivåer.
Varför får jag hem så mycket papper?
Än så länge behöver vi posta brev till dig på grund av lagkrav. Vi hoppas såklart kunna erbjuda en digital lösning framöver.
Klagomål
Vad gör jag om jag är missnöjd mer er service?
För oss är det viktigt att du som kund och medlem är nöjd. Här kan läsa mer om hur du kontaktar oss om du inte är nöjd.
Arbetslöshet
Kan jag få lägre premie om jag blir arbetslös?
Du kan bli befriad från att betala premien för din bil-, hem- eller villaförsäkring via Trygg-Hansa. På våra övriga försäkringar finns ingen premiebefrielse. Gäller din fråga arbetslöshet och inkomstförsäkring kan du kontakta förbundet du är medlem i.
Barnförsäkring
Jag anmälde till Moderna Försäkringar att mitt barn skadat sig, men de sa att jag inte hade någon barnförsäkring hos dem. Vad beror det på?
Vi erbjuder och har erbjudit barnförsäkringar från fler olika försäkringsföretag. För att se hos vem du har din barnförsäkring, gå in på Mina sidor och kolla ditt försäkringsbesked, eller hör av dig till oss så hjälper vi dig.
Var hittar jag information om barnförsäkring flerbarn?
Om försäkringen gäller utomlands beror på flera saker. Det bästa är att du kontaktar oss så tar vi reda på vad som gäller för just dig.
Behöver jag fylla i en hälsodeklaration för att kunna köpa barnförsäkringen?
Nej, det behöver du inte från och med 1 januari 2023.
Bilförsäkring
När kan jag avsluta bilförsäkringen?
Du kan avsluta din bilförsäkring när som helst men du behöver betala till dess att ditt avtal löper ut. Därefter avslutas din försäkring. Detta gäller självklart inte om du säljer eller ställer av din bil. Då kan du avsluta den tidigare.
Vem ska stå som försäkringstagare på bilförsäkringen?
Äger du en bil är du skyldig att ha en bilförsäkring. Med andra ord är det ägaren som ska stå som försäkringstagare.
Vad ska jag tänka på när jag ställer av min bil?
Ställer du av din bil hos Transportstyrelsen ändras bilförsäkringen automatiskt till en avställningsförsäkring. Det gäller om du har en halv- eller helförsäkring och om bilen varit försäkrad i minst sex månader. I annat fall avslutas bilförsäkringen. Om du sedan ställer på bilen igen gäller bilförsäkringen automatiskt med samma förutsättningar som innan du ställde av bilen.
När börjar bilförsäkringen gälla?
Det gör den direkt när du har tecknat försäkringen, eller från det datum du angivit.
Vad gäller när jag ska byta ägare på bilen?
Om du säljer din bil och registrerar det hos Transportstyrelsen avslutas din bilförsäkring automatiskt. Det är den nye bilägarens ansvar att teckna en egen bilförsäkring.
Får min partner rabatt på försäkringen om hen äger bilen och jag är medlem?
Ja, eftersom din partner räknas som medförsäkrad gruppmedlem har hen rätt till rabatt.
Kan jag betala bilförsäkringen med autogiro?
Ja, det kan du. Ring 08-684 125 61, så får du hjälp.
Vad är en helförsäkring?
Utöver det som omfattas av en trafik- och halvförsäkring ersätter en helförsäkring skador på din bil som du själv har orsakat.
Vad är en halvförsäkring?
En trafikförsäkring ersätter skador på personer och egendom. Den är obligatorisk för att få köra en bil i trafiken. En halvförsäkring ersätter dessutom stöld, brand, glas, maskin, räddning och rättsskydd.
Vad är en trafikskadeförsäkring?
Trafikskadeförsäkring kallas också trafikförsäkring och ersätter skador du själv orsakat på andras bilar och egendom, men även personskador som du orsakat.
Varför har priset (premien) på min bilförsäkring ändrats?
En sak som kan påverka priset är vilken rabatt du har. Om du samlar flera försäkringar hos Moderna Försäkringar och Trygg-Hansa får du högre rabatt. Avslutar du någon av dem minskar rabatten på bilförsäkringen.
Betalning
Vad är det för skillnad på olika betalningssätt?
Om du betalar via autogiro dras pengarna automatiskt från det konto du har registrerat. Du väljer själv om du vill betala din försäkring varje månad, kvartal, halvår eller år.
Du anmäler lättast autogiro och betalningsperiod via Mina sidor. Logga in med BankID och klicka på Min profil.
Om du betalar via e-faktura kommer fakturan in elektronisk på din internetbank. Du behöver sedan godkänna varje betalning innan pengarna dras från ditt konto. För att anmäla betalning med e-faktura loggar du in på din bank och väljer sedan Akademikerförsäkring som e-fakturaleverantör. Du betalar per kvartal men meddela oss om du vill ha längre betalningsperiod.
Om du betalar via bankgirofaktura får du dina fakturor med posten. Varje pappersfaktura kostar 35 kronor. Du väljer betalningsperiod genom att logga in på Mina sidor. Det går dock inte att betala varje månad om du väljer bankgirofaktura.
Obs! Du kan inte ha autogiro och e-faktura samtidigt. Registrerar du båda kommer vi att ändra till autogiro.
Vad ska jag göra om jag har autogiro och vill avsluta mina försäkringar?
Du behöver inte göra någonting. Vi kommer inte att dra mer pengar efter det att dina försäkringar har avslutats.
Jag har fått en kvartalsfaktura med posten men vill ändra till e-faktura eller Autogiro. Måste jag betala kvartalsfakturan?
Ja, det måste du. Du kan ändå anmäla om att betala via e-faktura eller autogiro. Nästa gång du börjar vi använda det nya betalsättet du valt.
Jag har fått en faktura men vill avsluta en av försäkringarna, kan jag låta bli att betala en del av fakturan?
Nej, vill du avsluta en försäkring eller ändra på något annat sätt behöver du kontakta oss. Vi skickar då en ny faktura med rätt belopp.
Vad händer om jag missar att betala?
Om du missar att betala din e-faktura eller faktura får du en påminnelsefaktura med en påminnelseavgift på 40 kronor. Alla påminnelsefakturor skickas per post, vilket betyder att även om du har e-faktura eller autogiro får du en pappersfaktura. Din nästa betalning dras via e-faktura eller autogiro som vanligt.
Jag vill avsluta mina försäkringar. När gör ni sista dragningen?
Hur länge du behöver betala för försäkringen beror på försäkringsavtalet. Vissa försäkringar kan avslutas direkt medan andra försäkringar har en längre bindningstid.
Sakförsäkringar kan avslutas vid huvudförfallodag, om inte försäkringsbehovet upphör. Då kan du avsluta dem tidigare.
Vill du avsluta en personförsäkring och betalar via autogiro gör vi den sista dragningen tre vardagar innan den sista i månaden. Har vi hunnit dra pengarna blir det den sista dragningen vi gör. Därefter avslutas överenskommelsen för autogiro.
Jag har betalat in för mycket. Vad händer med pengarna?
Pengarna läggs tillgodo och dras från nästkommande betalning. Om du hellre vill att vi betalar tillbaka pengarna kan du kontakta oss.
Kan jag skjuta fram sista betalningsdag?
Nej det kan du inte. Om du inte betalar din faktura får du en påminnelse, betalar du inte efter påminnelsen avslutas försäkringarna.
Kan jag välja betalperiod?
Om du har autogiro betalar du vanligtvis per månad, men du kan välja mellan att betala månadsvis, kvartalsvis eller halvårsvis eller årsvis. Väljer du faktura eller e-faktura kan du välja att betala per kvartal, halvår eller år. Du ändrar lättast betalningsperiod via Mina sidor.
Vad innebär det att ni tar ut en avgift för faktura och påminnelse?
Vi tar ut en avgift på 35 kronor per utskickad pappersfaktura. Avgiften finns för att täcka våra administrativa kostnader samt kuvert, utskrift och porto. Fakturaavgiften läggs på avgiften för dina försäkringar. Du kan när som helst byta till autogiro.
Covid-19 (Corona)
Har jag en inkomstförsäkring om jag blir arbetslös?
Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet i alla våra anslutna fackförbund. Kontakta ditt fackförbunds medlemsservice om du har frågor om inkomstförsäkringen. Tänk på att du behöver vara med i en a-kassa också för att kunna få full ersättning om du blir arbetslös.
Vilka försäkringar har jag hos Akademikerförsäkring?
Logga in på Mina sidor för att se dina försäkringar. Där kan du även läsa mer om varje försäkring, ändra till autogiro, se dina fakturor och bjuda in din partner så att hen också kan köpa försäkringar till medlemspris.
Hur skyddar jag mig ekonomiskt om jag blir sjukskriven på grund av covid-19?
Blir du sjuk får du ersättning från din arbetsgivare och Försäkringskassan precis om vid vanlig sjukskrivning.
Du kan köpa till en sjukförsäkring via oss som skyddar dig ekonomisk vid sjukskrivning som är längre än 90 dagar. Sjukförsäkringen betalar ut ett skattefritt månadsbelopp. Månadsbeloppet kompletterar ersättningen från Försäkringskassan så att du kan få upp till 90 % av din tidigare lön (arbetsinkomst).
Gäller alltså sjukförsäkringen om jag får smittbärarpenning från Försäkringskassan?
Ja, smittbärarpenning jämställs med nedsatt arbetsförmåga. Blir du långtidssjukskriven får du ersättning genom sjukförsäkringen.
Gäller min sjuk- och olycksfallsförsäkring om det visar sig att jag får bestående skador av covid-19?
Ja, vi har inga undantag för covid-19. Än så länge vet man för lite om de bestående skador som kan uppstå, men försäkringen gäller för medicinsk invaliditet till följd av sjukdomar vilket exempelvis skulle kunna vara bestående skador på inre organ
Betalas livförsäkringen ut om jag dör av covid-19?
Ja, livförsäkringen betalas ut om du dör.
Vem får pengarna i min livförsäkring om jag dör?
Om du inte skriftligen har anmält något annat till Skandia, betalas din livförsäkring ut i nedanstående ordning:
1. Make, registrerad partner eller sambo
2. Arvingar
Vill du bestämma vem som får pengarna från din livförsäkring ska du skriva ett förmånstagarförordnande som är en blankett du laddar ner och skickar in. Ett särskilt förmånstagarförordnande kan inte ändras genom testamente.
Vilken försäkring gäller om jag skadar mig när jag arbetar hemifrån?
Om du har kollektivavtal ingår en så kallad TFA som skyddar dig vid olycksfall på arbetsplatsen samt när du tar dig till och från arbetet. Även du som saknar kollektivavtal kan omfattas av en TFA, så fråga din arbetsgivare vad som gäller.
Arbetar du däremot hemifrån gäller din TFA enbart vid arbetsrelaterade olyckor. Gränsen mellan arbete och fritid kan vara otydligt vid hemarbete. Du bör därför komplettera med en olycksfallsförsäkring som gäller dygnet runt. Via oss kan du köpa en omfattande sjuk- och olycksfallsförsäkring som betalar ut ersättning för dina kostnader på grund av en olycka.
Vilket skydd har mina barn som går i skolan på distans nu?
Försäkringsskyddet varierar mellan kommuner och mellan enskilda skolor. Barnen omfattas generellt av en olycksfallsförsäkring som gäller på skoltid och på väg till och från skolan.
Gränsen mellan skoltid och fritid är svår att dra. Vi rekommenderar att alla barn – oavsett ålder och oberoende om de går på förskola, grundskola eller gymnasium – har en privat barnförsäkring som omfattar både sjukdom och olycksfall. Via oss kan du köpa barnförsäkring som gäller dygnet runt upp till 25 års ålder.
Kan jag använda min privata vårdförsäkring om jag vill testa mig för covid-19?
Nej, det kan du inte. Försäkringen ger inte heller rätt till privat vård för behandling av covid-19 eftersom sjukdomar som är anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen är undantagna ur försäkringen.
Diagnosförsäkring
Hur mycket får jag ut från försäkringen om jag får en diagnos?
Det beror på vilket ersättningsbelopp du har valt. Gå in på Mina sidor och läs mer.
Nej. Försäkringen gäller dock inte för diagnoser du redan hade när du köpte försäkringen.
Vad är skillnaden mellan diagnos- och trygghetskapitalförsäkring?
Trygghetskapitalförsäkringen ger ersättning vid långvarig sjukskrivning, medan diagnosförsäkring ger ersättning om du får en av de diagnoser som ingår. Däremot innehåller trygghetskapitalförsäkringen ett diagnosskydd som väldigt mycket liknar diagnosförsäkringen.
Likheterna är att både diagnosförsäkringen och diagnosskyddet i trygghetskapitalförsäkringen ger ersättning om diagnosen fastställs av en läkare. Men det finns skillnader:
I diagnosförsäkringen ingår fler diagnoser, och du kan få ersättning för flera.
Diagnosskyddet i trygghetskapitalförsäkringen ger 1 prisbasbelopp (52 500 kronor 2023). I diagnosförsäkringen kan du välja mellan tre ersättningsbelopp: 1, 2 eller 3 prisbasbelopp.
Diagnosskyddet i trygghetskapitalförsäkring är ett kompletterande skydd till försäkringens huvudsyfte, som är att skydda dig ekonomiskt vid långvarig sjukskriving.
Diagnosförsäkringen kräver ingen hälsoprövning. Det kräver trygghetskapitalförsäkringen.
Diagnosförsäkringen gäller upp till 70 års ålder. Trygghetskapitalsförsäkringen gäller upp till 65 års ålder.
I diagnosförsäkringen ingår psykologsamtal för dig, din partner, dina föräldrar och dina barn. Alla får upp till 10 samtal var. I trygghetskapitalförsäkringen ingår bara samtalsstöd för dig.
Kan jag ha både en diagnos- och trygghetskapitalförsäkring?
Ja, du kan köpa en diagnosförsäkring som ett komplement till din trygghetskapitalförsäkring. Det ger ett extra skydd vid allvarlig sjukdom.
Företagsförsäkring
Täcker företagarförsäkringen konsultansvar?
Ja, det gör den. Olika verksamheter kan dock behöva olika tillägg. Om du har frågor kring försäkringen kan du kontakta Svedea eller oss så hjälper vi dig.
Hemförsäkring
Omfattas hela min familj av hemförsäkringen om alla bor hemma?
Ja, det gör de. Så länge de bor och är skrivna på försäkringsstället, det vill säga den bostad som försäkringen gäller för, så omfattas de av hemförsäkringen. Säkerställ att du angett korrekt antal personer i hushållet.
Omfattas mina barn av hemförsäkringen om de studerar på en annan ort?
Nej, de behöver ha en egen hemförsäkring. Kontakta Trygg-Hansa på 08-684 125 61 så berättar de mer om studenthemförsäkringen.
Vad bör jag tänka på om jag ska ut och resa?
Har du en hemförsäkring via Akademikerförsäkring så ingår ett reseskydd i 45 dagar. Har du en annan hemförsäkring kan det vara bra att dubbelkolla med försäkringsbolaget att du faktiskt har ett reseskydd.
Råkar du ut för en olycka och drabbas av en skada ska du spara kvitton, läkarintyg och eventuella polisanmälningar. Kontakta Trygg-Hansa på 08-684 125 61 om du vill få ett resekort med viktiga telefonnummer.
Vad innebär saneringsskyddet?
Det omfattar kostnader för att sanera din bostad mot insekter, råttor, möss eller annan ohyra som orsakar smittspridning, sanitär olägenhet eller andra obehag.
När börjar saneringsförsäkringen gälla efter jag tecknat en hem- eller villaförsäkring?
Sanering av husbock, hästmyra och annan virkesförstörande insekt börjar att gälla 6 månader efter att du tecknade försäkringen. Sanering av råttor och möss börjar gälla 3 månader efter att du tecknade försäkringen.
Vad är huvudförfallodag?
Det är det datum som din försäkrng förnyas om du inte säger upp den.
Ändras min adress automatiskt om jag flyttar?
Nej, det gör den inte. Du behöver själv ta kontakt med försäkringsbolaget och uppdatera din hemförsäkring med din nya adress.
Behöver jag vara skriven på adressen för att omfattas av hemförsäkringen?
Om du tecknar en försäkring på en bostad behöver du inte själv vara skriven där. Däremot måste övriga familjemedlemmar som vill omfattas av hemförsäkringen vara folkbokförda på den adressen.
När kan jag avsluta min hemförsäkring?
Du kan avsluta försäkringen på huvudförfallodagen, det vill säga dagen då ditt försäkringsavtal löper ut eller förnyas. Då kan du också byta försäkring eller försäkringsbolag.
Från och med när börjar hemförsäkringen gälla?
Du kan teckna en hemförsäkring så att den börjar gälla samma dag, men efter det klockslag som du tecknat den. Du kan också ange ett datum längre fram som du vill att försäkringen ska börja gälla från. Vill du teckna till en tilläggsförsäkring under pågående försäkringsperiod börjar tilläggsförsäkringen att gälla först dagen efter.
Hälsodeklaration och riskbedömning
Vad är en hälsodeklaration?
I en hälsodeklaration svarar du på frågor om din hälsa. Svaren ger försäkringsbolaget möjlighet att bedöma risken. Ibland kan försäkringsbolaget bestämma att du inte får köpa försäkring.
Vad är viktigt när man fyller i en hälsodeklaration?
Du ska besvara alla frågor noggrant. Använder du den digitala blanketten har du 20 minuter på dig att besvara frågorna. Tar det längre tid så uppstår ett tekniskt fel när du vill signera med mobilt bank-ID.
Behöver jag fylla i hälsodeklarationen själv?
Ja, det är viktigt att du själv uppger informationen och försäkrar att den är korrekt. Du signerar själv.
Vad händer efter att jag fyllt i min hälsodeklaration?
När försäkringsbolaget har fått din hälsodeklaration behöver de ibland hämta in ytterligare upplysningar och kanske ber dig svara på kompletterande frågor. I så fall kontaktar de dig efter att de har fått din hälsodeklaration. Ibland behöver de även hämta in journalanteckningar från någon vårdgivare du har besökt. I så fall återkommer de till dig och ber dig fylla i en fullmakt som ger dem rätt att ta del av sådana uppgifter.
Hela riskbedömningen kan ta allt från någon dag till några månader. Du får besked när den är genomförd. Är din ansökan godkänd får du ett försäkringsbesked. Då börjar försäkringen gälla från och med dagen du ansökt, oavsett hur länge riskbedömningen pågått.
Hur hanteras mina personuppgifter?
Alla uppgifter som vi och försäkringsbolaget får från dig behandlas strikt konfidentiellt och med hänsyn till din personliga integritet.
Vad händer om jag behöver använda min försäkring?
Om du råkar ut för något som gör att du vill ansöka om ersättning ska du göra en skadeanmälan. I vissa fall kommer försäkringsbolaget att ta in upplysningar från läkare eller vårdinrättningar som du tidigare har besökt. Upplysningarna jämförs med dem som du har lämnat i hälsodeklarationen.
Vad händer om jag lämnar fel uppgifter?
Om du ansöker om ersättning kommer försäkringsbolaget att titta på uppgifterna du lämnade i hälsodeklarationen. Upptäcker de att uppgifterna var ofullständiga eller oriktiga finns det risk att du får lägre ersättning eller blir utan ersättning. Därför är det viktigt att du besvarar frågorna i hälsodeklarationen så noggrant som möjligt.
Livförsäkring
Vad är ett förmånstagarförordnande?
Med ett så kallat förmånstagarförordnande styr du hur pengarna ska fördelas om du skulle dö. Om du själv vill välja behöver du fylla i en blankett och ändra förmånstagare för livförsäkringen. Om du inte har fyllt i ett förmånstagarförordnande är det i första hand make, maka, sambo eller registrerad partner som får pengarna, i andra hand arvingar.
Min partner har dött, hur anmäler jag detta?
Om din partner hade en livförsäkring genom oss så får vi reda på detta när vi uppdaterar våra adressregister. Då meddelar vi försäkringsbolaget. De skickar en dödsfallsanmälan till dödsboet som behöver fyllas i. Du kan alltid kontakta oss om du har frågor info@akademikerforsakring.se, eller ringa oss på 0771-111 999
Vilken typ av livförsäkring får jag i baspaketet?
Du får livförsäkring på 10 prisbasbelopp (525 000 kronor 2023). Beloppet betalas ut till dina anhöriga om du går bort. De som får pengarna i första hand är make, maka, sambo eller registrerad partner och i andra hand arvingar. Om du skriver ett så kallat förmånstagarförordnande kan du själv styra som styr vem eller vilka som får pengarna.
Vad är ett försäkringsbelopp?
Försäkringsbelopp är ersättningen som dina anhöriga får genom försäkringen om du skulle dö.
Kan jag ändra försäkringsbelopp på livförsäkringen?
Ja du kan ändra. Om du vill sänka är det bara att kontakta oss. Vill du höja behöver du göra det skriftligt och dessutom fylla i en hälsodeklaration.
Får jag tillbaka pengar om jag avslutar min livförsäkring?
Nej, det får du inte. En livförsäkring är en så kallad riskförsäkring som bara faller ut om du dör, den innebär inte något sparande och därför kan vi inte betala tillbaka några premier.
Behöver jag fylla i en hälsodeklaration för att köpa livförsäkring?
Ja, när du köper livförsäkringen behöver du fylla i och skicka in en hälsodeklaration.
Hur tar jag reda på vem som står som min förmånstagare, jag minns inte vad jag skrev förra gången jag ändrade den?
Du ringer direkt till Skandia på telefonnummer 0771–55 55 00, väljer knappval 3 och sedan väljer du knappval 1, då kommer du till gruppen som hanterar kontroll av insända förmånstagarförordnande. Detta dokument fyller du i här.
Ny medlem
Vilka försäkringar får jag i baspaketet?
Som ny medlem har du under tre månader fyra försäkringar kostnadsfritt:
Livförsäkring på 10 prisbasbelopp (525 000 kronor 2023). Beloppet betalas ut till dina anhöriga om du går bort. De som får pengarna i första hand är make, maka, sambo eller registrerad partner och i andra hand arvingar. Om du skriver ett så kallat förmånstagarförordnande kan du själv styra som styr vem eller vilka som får pengarna.
Olycksfallsförsäkringen på 40 prisbasbelopp (2,1 miljoner kronor 2023) skyddar dygnet runt och ersätter skador till följd av ett olycksfall. Försäkringen ersätter bland annat invaliditet, läke-och tandskadekostnader, resekostnader, merkostnader, vanprydande ärr, sveda och värk, rehabilitering och dödsfall på grund av en olycka. Den ger också ersättning för ekonomisk invaliditet om du inte kan arbeta på grund av olyckan. I försäkringen ingår också en krisförsäkring. Det finns inga undantag för riskfyllda aktiviteter eller idrottsskador. Smitta till följd av fästingbett (TBE och borreliainfektion) likställs med olycksfallsskada.
Sjukförsäkring 2 100 kronor. Även när du är sjuk måste du kunna betala dina räkningar. En viktig del av vår sjukförsäkring är att den fyller ut en del av inkomsten du förlorar om du skulle bli sjukskriven i mer än tre månader. Att hamna i kris, drabbas av psykisk ohälsa eller utmattningssyndrom är varken konstigt eller ovanligt. Och det kan ta tid att komma tillbaka om du väl blivit sjukskriven för stress eller utmattning. Ett sätt att förebygga är att ta hjälp av psykolog, samtalsterapeut eller hälsocoach. Det får du hjälp med eftersom sjukförsäkringen innehåller en Hälsoförsäkring med förebyggande åtgärder som ska förhindra att du blir långtidssjukskriven. I försäkringen ingår också rehabilitering om du skulle bli sjuk en längre tid, så att du snabbare kan återgå i arbete.
Trygghetskapitalförsäkring på 10 prisbasbelopp (525 000 kronor 2023). Trygghetskapital är en försäkring som ger dig en ett engångsbelopp om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka och inte kan arbeta. Oavsett anledning – sjukdom eller olycka – får du extra ekonomiskt stöd. Enda kravet är att du varit sjukskriven på minst 25 procent i minst 36 månader under en femårsperiod. Den gäller oavsett anledning till att du blivit sjukskriven. I den här försäkringen ingår även en så kallad händelseförsäkring vilket gör att du får ett engångsbelopp om du skulle få cancer, stroke och hjärtinfarkt. Det ingår också experthjälp och samtalsstöd. Du får dessutom ersättning om du skulle få en diagnos.
Hur ändrar jag innehållet i de försäkringar jag fått som ny medlem?
För studentmedlemmar under 67 år ingår en studentolycksfallsförsäkring och samtalsstödet Tusen frågor – Ett nummer i ditt medlemskap utan extra kostnad. Du kan också köpa en studenthemförsäkring.
Studenterbjudandet gäller studentmedlemmar i Akademikerförbundet SSR, Sveriges Arbetsterapeuter, DIK, Naturvetarna, Sveriges Farmaceuter, Sveriges Ingenjörer och Logopedförbundet.
Olycksfallsförsäkring
Vilken ersättning kan jag få genom olycksfallsförsäkringen?
Skulle du råka ut för olycka som leder till bestående men, kan du få ersättning i form av ett engångsbelopp (kallas även medicinsk invaliditet). Du kan även få ersättning för sveda och värk, resor, rehabilitering och terapi.
Gäller försäkringen på helgerna?
Ja, den gäller dygnet runt och var som helst: i hemmet, löpspåret, stugan och på semestern.
Gäller försäkringen om jag exempelvis skadar mig när jag klättrar?
Det finns inga begränsningar när det gäller typ av aktiviteter eller skador som försäkringen täcker. Som olycka räknas även fästingbett (TBE och borrelia).
Vad betyder försäkringsbeloppet på olycksfallsförsäkringen?
Försäkringsbeloppet är den maximala ersättning som kan utbetalas vid bestående men, alltså det högsta belopp du kan få om du inte blir återställd efter en olycka. På ditt försäkringsbesked ser du din maximala ersättning.
Vad krävs för att få köpa en olycksfallsförsäkring?
Du måste bo och vara folkbokförd i Sverige. Du behöver vara medlem i ett av våra anslutna förbund eller vara make, maka, sambo eller registrerad partner till någon som är medlem. Du behöver inte fylla i någon hälsodeklaration.
Täcker försäkringen riskfyllda aktiviteter?
Ja, det finns inga undantag för riskfyllda aktiviteter i olycksfallsförsäkringen.
Sjuk- och olycksfallsförsäkring
Vad är det för skillnad på er sjuk- och olycksfallsförsäkring och sjukförsäkring?
Sjukförsäkringen betalar ut ersättning om du är sjukskriven i mer är 90 dagar. Det är inte samma sak som sjukdelen i sjuk- och olycksfallsförsäkringen. Sjukdelen i sjuk- och olycksfallsförsäkringen avser medicinsk invaliditet och ersättning för ärr på grund av en olycka eller sjukdom.
Vid vilka sjukdomar kan jag få ersättning från försäkringen?
Du kan få ersättning om du till exempel drabbas av stroke eller förlamning, men också om du får bestående fysiska skador efter en olycka eller akut operation.
Vilka krav ställs för att få ut ersättning?
En läkare måste konstatera att du fått bestående men efter en olycka eller sjukdom – fysiskt eller psykiskt. Då kan du få ersättning. Det kan handla allt ifrån att du inte kan arbeta som tidigare eller fått psykiska men och behöver terapi till att du fått vanprydande ärr. Samma sak gäller om du får en nedsatt förmåga till följd av en sjukdom, till exempel stroke. Försäkringen ersätter även vård och mediciner upp till tre år efter en olycka.
Hur stor är ersättningen?
Det beror på vilka kostnader du haft och omständigheterna kring det hela.
Måste jag fylla i en hälsodeklaration för att köpa sjuk- och olycksfallsförsäkring?
Om jag uppgraderar till sjuk- och olycksfall, sägs min olycksfallsförsäkring upp automatiskt?
Ja, köper du på ett erbjudande från oss sägs försäkringen upp per automatik.
Jag har en olycksfallsförsäkring genom jobbet, räcker inte den?
Olycksfallsförsäkringen som din arbetsgivare betalar gäller oftast bara på arbetstid och under resor till och från arbetet. Sjuk- och olycksfallsförsäkringen gäller dygnet runt och täcker även sjukdom. Dessutom följer den med dig om du byter jobb.
Jag har redan en privat olycksfallsförsäkring, kan jag byta den?
Ja, det kan du. Om du vill säga upp en olycksfallsförsäkring kan du avsluta den samma dag. Enligt lag får den inte ha någon uppsägningstid. Men var noga med att din nya försäkring börjat gälla innan du säger upp din gamla.
Varför kostar sjuk- och olycksfallsförsäkringen så mycket mer än min olycksfallsförsäkring?
Sjuk- och olycksfallsförsäkring är en utökad olycksfallsförsäkring som ersätter skador på din kropp även vid sjukdom. Det är större risk att din kropp skadas permanent av sjukdomar än av olycksfall. Det är den risken som kostar.
Vanliga sjukdomar som kan ge ersättning är cancer, stroke, hjärtfel, MS, diabetes, mag- och tarmsjukdomar, fel i andra organ som kräver operation.
Sjukförsäkring
Vilket belopp bör jag välja?
Sjukförsäkringen kompletterar din sjukpenning. Den ersätter förlorad arbetsinkomst. Du väljer nivå beroende på vilken lön du har.
Dessa rekommendationer gäller förutsatt att du har ett kollektivavtal och inte har andra privata sjukförsäkringar.
Du kan även prata med en av våra rådgivare som hjälper dig att gå igenom vilken nivå som skulle passa bästa utifrån din inkomst.
Kan jag få ersättning från flera sjukförsäkringar när jag är sjukskriven?
Ja. Men du kan aldrig få mer än 90 procent av din lön. Man räknar ihop sjukpenning från Försäkringskassan, sjuklön från din arbetsgivare/kollektivavtal och ersättningar från egna försäkringar. Kommer du över 90 procent är det ersättningen från din egen försäkring som dras bort först.
Vad är speciellt med er sjukförsäkring?
Att hamna i kris eller drabbas av psykisk ohälsa är varken konstigt eller ovanligt. Förutom att försäkringen betalar ut pengar om du blir sjuk längre än tre månader förebygger och förhindrar försäkringen en lång sjukskrivningsperiod genom samtal med psykolog, terapeut eller hälsocoach.
Gäller försäkringen om jag lider av psykisk ohälsa och blir utbränd?
Ja, med hälsoförsäkringen som är inbyggd i vår sjukförsäkring erbjuds du förebyggande åtgärder som ska förhindra att du blir sjukskriven länge och snabbare kan komma tillbaka till jobbet om du skulle bli sjuk.
När kan jag få ersättning?
För att kunna få ekonomisk ersättning behöver du ha varit sjukskriven i mer än 90 dagar. Sjukförsäkringen kan stötta och hjälpa mycket tidigare än så genom att du får tillgång till psykolog, coach eller samtalsterapeut om du mår psykiskt dåligt, besväras av oro eller känner dig överarbetad. Allt för att du inte ska behöva bli sjukskriven. Hamnar du i en situation där du behöver sjukskriva dig, har du självklart rätt till samma stöd.
Vad för typ av hjälp finns i sjukförsäkringen?
Du kan få hälso- och arbetslivsinriktad rehabilitering i form av samtalsterapi om du lider av stress och psykisk ohälsa. Du kan även få träffa en hälso- och rehabvägledare och få hjälp att undersöka om du kanske ska jobba med något annat eller på en annan arbetsplats än där du blev sjuk.
Hur mycket pengar kan jag få genom sjukförsäkringen?
Hur mycket pengar du får beror på hur stor del av tiden du är sjukskriven och vilket försäkringsbelopp du har valt när du köpte försäkringen.
Har det någon betydelse varför jag är sjukskriven?
Nej, det spelar ingen roll. För att få ersättning genom sjukförsäkringen krävs bara att du varit sjukskriven i mer än tre månader och får ersättning från Försäkringskassan.
Vad krävs för att få ersättning?
Du behöver ha varit sjukskriven i mer än 90 dagar och få ersättning från Försäkringskassan.
Behöver jag fylla i en hälsodeklaration?
Ja, när du tecknar sjukförsäkringen behöver du fylla i och skicka in en hälsodeklaration.
Jag har flera försäkringar som handlar om sjukdom. Hur hänger de ihop?
Du kanske har sjukförsäkring, sjuk- och olycksfallsförsäkring, diagnosförsäkring och/eller vårdförsäkring. Det är helt i sin ordning. Du betalar inte i onödan. De här försäkringarna kompletterar varandra.
Jag har inget kollektivavtal. Hur ska jag tänka med sjukförsäkringen?
Då är det extra viktigt att vi ser över hela din situation. Boka en rådgivning så hjälper vi dig.
Skador
När ska jag skicka in en skadeanmälan?
Skicka in en anmälan så fort som möjligt. Anmäl din skada här. Tveka inte att använda vår skadehjälp om du är osäker på hur du ska göra.
Vem bedömer en skada?
Det är försäkringsbolaget som bedömer varje skada. De är också ansvariga för att handlägga och betala ut ersättning för skador. Olika försäkringsbolag står bakom försäkringarna vi förmedlar: Skandia, Svedea och Trygg-Hansa.
Jag har råkat ut för något och behöver använda mina försäkringar. Vad gör jag nu?
Är det en personskada, det vill säga en kroppslig eller psykisk skada, behöver du fylla i en skadeanmälan. Det gör du här.
Om du har fått en skada på din egendom, till exempel bilen, huset eller båten ska du kontakta försäkringsbolaget direkt. Gå till din försäkring på Mina sidor och gör en skadeanmälan där.
Vad händer när jag skickat in min skadeanmälan?
Du får ett bekräftelsebrev från försäkringsbolaget att de tagit emot din skadeanmälan. I brevet finns det kontaktuppgifter om du har frågor eller funderingar.
Försäkringbolaget beslutar sedan om du ska få ersättning och hur mycket. När försäkringsbolaget har fattat ett beslut får du ett beslutsbrev. Om du av någon anledning inte kan få ersättning finns det en skriftlig motivering i beslutsbrevet och en hänvisning till vart du kan vända dig om du inte är nöjd med beslutet. Vi på Akademikerförsäkring finns alltid som stöd och det går bra att mejla eller ringa oss om du har frågor.
Hur lång tid tar det innan jag får ersättning?
Det beror på. Kostnader som du har haft i samband med en skada ersätts snabbt. Om det däremot gäller större personskador kan det ta ett till två år efter att en skada har inträffat till dess att du får ersättning. En ersättning från en livförsäkring betalas ut snabbt.
Måste jag fylla i en separat skadeanmälan för varje försäkring jag har hos er?
Ja, det behöver du göra.
Om jag har fler försäkringar i olika bolag, bör jag anmäla till alla då?
Ja, det bör du göra.
Hur lång tid har jag på mig att anmäla en skada?
Skada ska anmälas så snart som möjligt. Yrkas ersättning för kostnader ska detta göras inom 3 år från skadan och bedömning av invaliditet ska också göras inom 3 år från skadan.
Jag har inga kostnader, bör jag ändå anmäla skadan?
Om du har uppsökt vård för din skada är det alltid bra att skicka in en skadeanmälan. Skulle du få besvär i framtiden eller om skadan inte läker som den ska är det bra att ha uppsökt vård redan i samband med att du skadade dig.
Kan jag få krishjälp genom mina försäkringar?
I flera av våra försäkringar ingår en krisförsäkring, både för dig och din familj. Du kan läsa mer i villkoren för varje försäkring eller kontakta oss så hjälper vi dig.
Mitt barn har skadat sig. Ska jag eller barnet skriva under skadeanmälan?
Är ditt barn under 18 år är det du som förälder som skriver under skadeanmälan. Är ditt barn över 18 år och myndigt behöver hen själv skriva under skadeanmälan.
Studentförsäkringar
Varför har jag fått en studentolycksfallsförsäkring?
Är du under 67 år, studerar och är registrerad studentmedlem i något av våra fackförbund får du en studentolycksfallsförsäkring utan kostnad under hela din studieperiod.
Vilken ersättning kan jag få från en studentolycksfallsförsäkring?
Du kan få ersättning för dina kostnader som beror på olycksfallet. Om du inte blir återställd efter olyckan och en läkare konstaterar en bestående nedsättning kan du få en ersättning. Den högsta ersättningen du kan få är 10 prisbasbelopp (525 000 kronor under 2023).
Trygghetskapital
Behöver jag fylla i en hälsodeklaration?
Ja, när du köper en trygghetskapitalförsäkring behöver du fylla i och skicka in en hälsodeklaration.
Vad krävs för att få ersättning genom en trygghetskapitalförsäkring?
Du måste ha varit sjukskriven under minst tre år under en femårsperiod och ha varit sjukskriven på minst 25 procent.
Hur betalas pengar ut genom trygghetskapital?
Du får ett engångsbelopp.
Utomlands & På resa
Jag har fått nytt jobb utomlands – vad ska jag tänka på?
Om du flyttar inom Norden påverkas inte dina försäkringar. Flyttar du däremot utanför Norden gäller försäkringarna enbart första året. Ett undantag är livförsäkring som gäller oavsett var du bor och hur lång tid du bor där.
För att våra försäkringar ska gälla utomlands behöver du ha en viss typ av arbetsgivare, exempelvis svenska staten eller ett svenskt företag. Kontakta oss om du undrar vad som gäller.
Skyddet i en olycksfallsförsäkring förändras efter ett år. Om du har bott och arbetat utomlands mer än ett år och råkar ut för en olycka får du ingen ersättning för sveda och värk eller för kostnader i samband med olyckan. Om du har en vårdförsäkring ger den specialistvård enbart i Sverige.
Räcker mina försäkringar om jag vill studera utomlands?
Oftast räcker inte den vanliga hemförsäkringen eller reseförsäkringen när du studerar utomlands. För att vara på den säkra sidan bör du kontakta oss eller ditt försäkringsbolag.
Många utländska universitet och högskolor erbjuder försäkringen "Student UT”. Den gäller dygnet runt om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka och är utan kostnad. Hör efter med ditt universitet om du kan teckna försäkringen via Kammarkollegiet.
Behöver jag en reseförsäkring?
I en vanlig hemförsäkring ingår en reseförsäkring som gäller under en resa som varar upp till 45 dagar. Den täcker bland annat kostnader om du blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka. Du kan även få ersättning om du blir försenad eller om ditt bagage inte dyker upp i tid. I hemförsäkringen ingår dessutom avbeställningsskydd och ersättningsresa om du skulle bli akut sjuk eller råka ut för en olycka utomlands.
Tänker du vara borta längre än 45 dagar bör du kontakta ditt försäkringsbolag innan du reser iväg.
Varför har jag fått försäkringar?
Varför får jag en tjänst jag inte har beställt?
Att få ett baspaket med försäkringar är en förmån som alla nya medlemmar, i de fackförbund som vi samarbetar med, har. Alla får fyra försäkringar kostnadsfritt i tre månader. Du väljer själv om du vill behålla försäkringarna efter de tre första månaderna och du kan när som helst tacka nej.
Vad innebär erbjudandet?
Utöver fyra försäkringar kostnadsfritt i tre månader får du köpa försäkringar som du i vanliga fall kanske inte skulle ha rätt till.
I och med att du får försäkringarna genom ditt fackförbund slipper du fylla i en hälsodeklaration. Det räcker med att du är arbetsför och kan jobba utan undantag.
Jag vill använda privat specialistvård genom min vårdförsäkring. Hur gör jag?
Ring Vårdplaneringen på Trygg-Hansa på telefonnummer 08-425 003 46. Den är öppen vardagar klockan 07.00-17.00.
Har du blivit sjuk under helgen eller på natten och vill ha rådgivning kan du ringa Sjukvårdsrådgivningen på telefon 08-425 003 46. De har öppet dygnet runt.
Hur får jag ersättning för vård och läkemedel?
Om du vill ha ersättning för offentlig vård eller för receptbelagda läkemedel som du fått utskrivna efter ett läkarbesök ringer du 08-425 003 46.
Jag har opererat ett knä, kan jag ändå ansöka om försäkringen?
Ja, det kan du. De åkommor du har med dig in i försäkringen är dock undantagna. Har du varit behandlingsfri i 24 månader kommer ditt knä att omfattas av försäkringen igen.
Vad gäller när jag köper läkemedel?
Genom vårdförsäkringen får du ersättning för kostnader för receptbelagd medicin som omfattas av högkostnadsskyddet.
När gäller inte vårdförsäkringen?
Den gäller inte vid exempelvis skönhetsoperationer, operationer mot fetma, utredning och behandling av snarkning, tandskador samt korrigering av synfel.
Kan jag köpa vårdförsäkring för min partner?
Din partner kan köpa vår vårdförsäkring om du själv har köpt minst en av våra försäkringar. Din partner måste också vara fullt arbetsför, det vill säga kunna arbeta heltid och utan hinder.
Kan jag köpa vårdförsäkring för mitt barn?
Nej, vi erbjuder inte vårdförsäkring för barn. Däremot erbjuder vi en barnförsäkring som bland annat kan ge ersättning om ditt barn får bestående men efter en sjukdom eller ett olycksfall.
Vart ringer jag för att få ersättning för kostnader inom allmänvård?
Du ringer Trygg-Hansa på 08-425 003 46.
Hur fungerar vårdförsäkringen?
Den gäller för privat planerad sjukvård. Via Vårdplaneringen får du hjälp att hitta en specialistläkare inom sex arbetsdagar. Skulle du behöva operation är du garanterad inskrivning till operation inom 14 dagar. Du kan teckna försäkringen om du kan arbeta heltid och utan hinder.
Du får även ersättning för alla vårdbesök inom öppenvården och receptbelagda läkemedel upp till högkostnadsskyddet. Ring Trygg-Hansas skadeavdelning på 08-425 003 46 för att få ersättning för dina utlägg. Söker du vård utomlands kan vårdförsäkringen ersätta självrisken för din hemförsäkring, det vill säga den del av skadekostnaden du själv behöver betala.
Vilka läkare kan jag få tid hos?
Alla läkare är utvalda utifrån kriterier för vård av hög kvalitet. I dialog med dig bokar Vårdplaneringen den läkare som kan hjälpa dig på bästa sätt.
Hur beräknas förmånsbeskattningen av min vårdförsäkring som jag har via arbetsgivaren?
Förmånsbeskattning innebär att du betalar skatt på förmåner som du får via jobbet, i det här fallet privat vårdförsäkring. Du betalar skatt på 60 procent av det som din arbetsgivare betalar för försäkringen, alltså inte hela premien.
Varför ska jag ha en vårdförsäkring?
För att du ska komma till rätt vård direkt. Vår partner Trygg-Hansa har avtal med vårdgivare över hela landet. I försäkringen ingår hela vårdkedjan från första rådgivning, till specialistvård, operation och eftervård. Därefter ingår all kommande behandling för att du ska bli bra.
Är det vanligt med vårdförsäkringar?
Idag har närmare 700 000 svenskar en vårdförsäkring. Många har den via sin arbetsgivare eller sitt fackförbund. Vi på Akademikerförsäkring ser en ökad efterfrågan bland våra kunder, där många är oroliga för att behöva vänta länge på vård. Se gärna hur långa vårdköerna är där du bor.
Jag har ett knä som krånglar och gör ont. Vad kan jag göra?
Har du en vårdförsäkring kan du ta kontakt med vårdplaneringen och få en tid hos specialist inom 6 dagar. Behöver du röntgas, opereras och/eller få rehab så ingår det också i försäkringen.
Jag har en vårdförsäkring via jobbet, kan jag byta till er?
Ja, uppfyller du full arbetsförhet* kan du byta när du vill. Tänk på att nuvarande besvär inte kommer att ingå i försäkringen förrän du varit behandlingsfri i två år. Går du just nu under någon form av utredning eller medicinering bör du behålla din nuvarande försäkring tills du är frisk. Om din arbetsgivare betalar din nuvarande vårdförsäkring så ska du inte köpa en till av oss.
*Full arbetsförhet
För att anses som fullt arbetsför ska man kunna fullgöra sitt vanliga arbete utan inskränkningar och inte få sjuklön från arbetsgivaren eller ersättning från Försäkringskassan på grund av arbetsoförmåga, exempelvis sjuk- eller rehabiliteringspenning, sjukersättning samt aktivitetsersättning.
Man anses inte heller som fullt arbetsför om man uppbär arbetsskadelivränta eller lönebidragsanställning på grund av hälsoskäl eller har någon av de uppräknade ersättningsformerna beviljad som vilande.
Jag har ett akut besvär och behöver hjälp omedelbart. Kan försäkringen ge mig en plats på akuten?
Nej, vårdförsäkring gäller för privat, planerad vård. När det gäller akuta besvär hänvisas alla till den offentliga vården. Däremot får du tillbaka pengar för alla utlägg för läkarvård och receptbelagd medicin upp till högkostnadsskyddet - utan självrisk.
Kan jag få vaccin för covid-19?
Nej, en vårdförsäkring gäller inte för anmälningspliktiga sjukdomar såsom covid-19. All vaccinering sker enligt den turordning som är fastställd i samhället. Däremot är du välkommen att ringa vårdplaneringen dygnet runt för rådgivning kring alla typer av frågor och oro.
Ångra köp
Kan jag ångra mina köp av försäkringar?
Ja, du kan ångra ditt köp inom 30 dagar. Ta kontakt med oss så hjälper vi dig. Använder du din ångerrätt ska Akademikerförsäkring inom 30 dagar betala tillbaka det belopp du betalat med avdrag för den tid som försäkringen varit gällande. Den tid försäkringen varit gällande måste du alltså betala för, men resten betalar vi tillbaka. Läs mer om Distansavtalslagen på konsumentverket.se.