Tips och Råd

För dig som satsat på din dröm

Är du din egen chef? Den som kliver upp på morgonen och bestämmer företagets agenda, mål och vision? Grattis då har du tagit mod till dig och satsat på din dröm – det är beundransvärt. Drömmen som egenföretagare innehåller framgång, ekonomisk vinst och oberoende, eller hur? Det är åtminstone förhoppningen.

Verkligheten består av uthållighet, hårt arbete och envishet. Och att själv vara den som har koll på viktiga saker - som exempelvis försäkringar. Här vet vi att kunskapen är olika från individ till individ.

Du behöver både försäkra företaget och dig själv när ett kollektivavtal inte längre är en självklarhet. Vi kan hjälpa dig med en helhetslösning genom våra samarbetspartners. Läs nedanstående tre försäkringstips och börja bocka av dem redan idag.

1. Skydda ditt företag

Du måste ha ett försäkringsskydd oavsett vilken bransch du jobbar inom. Företagsförsäkringar är anpassade efter företagets storlek men gemensamt innehåller de vanligtvis ansvarsförsäkring, rättsskydd, egendomsförsäkring och avbrottsförsäkring. Äger du dyr utrustning eller en företagslokal behöver du försäkringar för det också. Din privata hemförsäkring omfattar inte företagets utrustning. Läs mer om våra olika lösningar här.

2. Har du själv råd och tid att bli sjuk?

Vi lever i ett land där skyddsnätet än så länge är starkare för den som är anställd än för dig som egenföretagare. Även om Sverige långsamt förändras är det svårare för dig som har eget företag att vara sjukskriven eftersom förmodligen ingen annan gör ditt jobb. Därför är det viktigt att du stärker och anpassar ditt skyddsnät med försäkringar som gäller dygnet runt.

Det grundskydd vi rekommenderar är:

Olycksfallsförsäkring – den ger ersättning för kostnader om du plötsligt skulle skada dig. Skadar du dig så allvarligt så du inte blir fullt återställd betalar försäkringen även ut ett engångsbelopp. Se till att skyddet gäller dygnet runt både privat och när du arbetar.

Vårdförsäkring – den ger dig möjlighet att söka privat planerad vård om du får besvär som kan kräva lång väntan på specialist eller operation. Med en vårdförsäkring garanteras du specialistvård inom 6 vardagar och operation inom 14 vardagar, jämfört med 90 dagar som är garantitid i den offentliga vården. Som företagare är det extra viktigt att du inte hamnar i vårdköer.

Livförsäkring – den betalar ut ett skattefritt engångsbelopp till vald person du skulle avlida. Har du lån som behöver lösas ut? Se till att inte lämna efter dig stora skulder till din familj.

Sjukförsäkring – ger mer pengar i plånboken. En sjukförsäkring kan ge dig ersättning på upp till 90 % av din lön om du blir långtidssjukskriven. Tänk bara på att se över hur lång karenstiden är. Det kan skilja mellan en och tre månader beroende på försäkring.

Nu när du är egen företagare har du också ansvar att sätta av pengar till din pension. Vårt samarbete med Skandia ger dig som medlem möjlighet att få hjälp med både rätt sjukförsäkring och tjänstepension. Läs mer om förmånen här.

3. Även om du är din egen chef – var smart och ta emot hjälp som finns omkring dig

Ensam är inte alltid starkast, det vet vi. En smart företagsledare tar emot hjälp. Använd därför det stöd som finns via ditt fackförbund och oss på Akademikerförsäkring. Som medlem har du tillgång till många speciellt upphandlade försäkringar och medlemspriser. Och du har alltid kostnadsfri rådgivning hos oss både som privatperson och som företagare.

Text: Marie-Theres Eriksson