Kundstories

Från dagdrömmar till verklighet

Du sitter där vid köksbordet och tittar ut genom fönstret. Kanske glider du in i en dröm så här mitt på dagen? Att dagdrömma är något vi alla ägnar oss åt till och från. Tills livet vänder och vi plötsligt hamnar i ett läge där vår stora dröm är en frisk tillvaro.

Att dagdrömma är härligt. Vi liksom ser bortom vardagspusslet och låter fantasin ta oss iväg. Någon ser sig själv få toppjobbet, en annan spatserar längs en oändlig, turkos strand där värmen riktigt slår emot ansiktet. Du kanske ser dig själv bygga det där drömhuset med stora, ljusa, rymliga rum. Och jag kanske glider fram i en Audi R8 bara för att den är grym och låter ljuvligt högt.

Drömmar – en smak av lyx

Drömmar är oerhört personliga och det gör dem så fantastiska. Oavsett om vi tror att vi ska nå dem eller inte så är de en smak av lyx och glittrigt skimmer. Vi vet ju inte med säkerhet om de inträffar eller inte. Det våra drömmar har gemensamt är att de ofta kostar massvis med tusenlappar. Tusenlappar som vi förmodligen inte har idag.

Mitt i vardagen finns det dock en sak som får drömmarna att blekna. Det är om vi plötslig lever i en tillvaro med dagliga smärtor någonstans i kroppen och bara hoppas på en framtid utan Alvedon och besvär. Psykiskt så längtar vi efter en hel dag utan motgång och utan tårar.

När livet vänder

Om du blir sjuk kan tiden ibland vara det viktigaste för din återhämtning och då vill du inte behöva gå i månader med en pågående skada. Beroende på var i Sverige du bor kan utbudet av läkare variera ganska mycket. Att ringa och jaga tider och remisser på vårdcentralen är både energikrävande och rent ut sagt jobbigt. Kanske avvaktar du i väntan på vaccinering. Många har själva valt att skjuta upp sin vård i dessa tider.

Vårdskulden har vuxit under den pågående pandemin eftersom vi helt enkelt har behövt prioritera svårt sjuka patienter. Ingen hemlighet. Så är det och så ska det såklart vara. Vi vill alla att vården prioriterar den mest sjuke. Men måste det vara på bekostnad av alla annan vård? Eller finns hjälp att få någon annanstans?

Svaret är ja. Faktum är att det finns fler vägar att gå. Den privata vården har än så länge möjlighet att ta emot, operera och rehabilitera dig och andra människor. Så har du ett besvär där operationstiden skjuts upp gång på gång så är det okej att söka privat vård.      

Hur länge kan du vänta på operation?

Socialstyrelsen (socialstyrelse.se) presenterar årligen en rapport innehållande de väntetider som finns i Sverige för att få vård inom primärvård och specialistvård – väntetider som fortsätter att öka. Blir du allvarligt sjuk och behöver behandlas för exempelvis cancer – ja då är vården i Sverige fantastisk. De flesta av oss känner någon som behövt operera ett hjärta, behandla en propp eller annan livshotande sjukdom. Där har den offentliga vården varit guld och den ska vi vara tacksamma för. Just nu är den dock lidande och är ett besvär inte livshotande hamnar vi lite i skymundan. Återigen inga konstigheter utan prioriteringar.

Fler vägar att gå

Det kommer att ta tid att hjälpa alla som står i kö för vård. Medan du är frisk kan det vara värt att fundera över hur länge du är villig att vänta på din hjälp. Vi finns här om du vill ha fler möjligheter till vård tills den offentliga vården har återhämtat sig.

Det känns osannolikt att vi skulle drabbas av en lika långt pågående pandemi när vaccineringen väl är genomförd och vi befinner oss på andra sidan. Men att vi fortsätter att få fysiska besvär med åldern, med ett aktivt liv och med en gnutta otur – det vet vi däremot.

Så avslutningsvis vill vi bara påminna dig om att vi finns här och att du har fler valmöjligheter till vård genom exempelvis vårdförsäkringar. Tänk bara att du behöver vara frisk när du köper dem.

Vårdgarantin inom den offentliga vården i Sverige – 0-7-90-90

0 - Kontakt med primärvården samma dag

Samma dag som du söker hjälp för ett hälsoproblem ska du få kontakt med primärvården, till exempel vårdcentralen eller sjukvårdsrådgivningen. Det kan ske via telefon, chatt, eller genom besök. Alltså 0 dagars väntan.

7 - Läkarbesök i primärvården inom sju dagar

Bedömer vårdpersonal att du behöver träffa en läkare ska du få en tid inom högst sju dagar, till exempel på vårdcentralen.

90 - Besök inom den planerade specialiserade vården

Om du får en remiss till den planerade specialiserade vården ska du få en tid för besök inom 90 dagar. Det gäller även vård utan remiss.

Jämförelse: Vår vårdförsäkring har en garantitid på 6 dagar för att få träffa en specialist. Uppfylls inte det får du 1500 kronor per dag i kompensation i maximalt 30 dagar.

90 – Påbörjad behandling/operation

Efter beslut om behandling, till exempel en operation, ska man få en tid till detta inom 90 dagar.

Jämförelse: Vår vårdförsäkring har en garantitid på 14 dagar för inskrivning på sjukhus för operation efter din första kontakt med läkare. Uppfylls inte det får du 1500 kronor per dag i kompensation i maximalt 30 dagar.

Se hur väl ovanstående vårdgaranti uppfylls där du bor.

En story från en av våra viktiga kunder Lena

Lena bor på Alnö i Sundsvall. Hon lider av smärtor i ryggen sedan en tid tillbaka och kontaktar därför Vårdplaneringen.

Första kontakten

I första samtalet görs en noggrann sammanställning kring Lenas besvär. Sammanställningen ligger till grund för hur vårdplanen utformas och hur Lena kan få både rätt och bäst hjälp via sin försäkring. Lena är tacksam över att bli lyssnad på och inte behöva argumentera för sina smärtor.

Vården som följer

Eftersom Lenas ryggsmärtor inte beror på någon yttre skada får hon först råd hur hon kan vårda sig själv hemma (egenvård) och rekommenderas även sjukgymnastik. Lena märker ganska snabbt att det inte blir bättre. Vårdplaneringen går därför vidare och bokar in Lena till en ryggortoped i Stockholm. Innan det inbokade besöket har Lena en första kontakt med ortopeden per telefon för att avgöra huruvida hon behöver göra en röntgen hemma i Sundsvall innan de ses.

När operation blir nödvändigt

Efter utredning och besök konstaterar ortopeden att Lena behöver operera sin rygg. Hon erbjuds en tid till operation inom 14 arbetsdagar hos ryggspecialisten i Stockholm. Förutom operationen så får Lena ersättning för resa och logi för både sig själv och sin sambo eftersom hon behöver någon som bär hennes väska på resan tillbaka till Sundsvall igen (detta hände före pandemin när sällskap fortfarande fick följa med).

Vad händer sedan?

Efter operationen bokas rehabilitering på hemorten, i närheten av Alnö. Vårdplaneringen planerar allt över telefon tillsammans med Lena.

Allt som allt betalade Lena 750 kronor i självrisk, resten täckte försäkringen. Idag är Lena skade- och smärtfri.