Hälsa

Psykologens råd i oroliga tider

Covid-19 är en pandemi. Oron för virusets effekter på oss själva och våra anhöriga, samt hur länge detta kommer att påverka våra liv berör oss alla på olika sätt. Hur ska jag tänka för att må lite bättre mitt i all ovisshet? – I detta läge är det viktigt att försöka ta en dag i taget och släppa alla ”tänk om det här händer”-tankar, säger Marie Bremberg, psykolog hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Det senaste året har nyhetsflödet dominerats av information kring coronaviruset. Marie Bremberg berättar att många som kontaktat Skandias hälsosluss påtalar den oro de upplever.

En bidragande faktor kan vara den uppmärksamhet som frågan fått i media.

– Om man märker att man får svårt att sova och inte kan släppa tankarna på coronaviruset, kan det vara bra att begränsa sitt intag av nyheter och användande av sociala medier. En strategi kan vara att bestämma en viss tidpunkt, till exempel mellan klockan 18-19, där du tar del av nyhetsläget – och sedan låter du det vara. Se bara till att det inte är för tätt inpå läggdags, säger Marie.

Har du Skandias sjukförsäkring där hälsoförsäkring ingår, och har hälso-oro med risk för sjukskrivning, kan du kontakta Skandias hälsosluss för samtalsstöd.

Marie Bremberg, psykolog Sophiahemmet Rehab Center
Marie Bremberg, psykolog Sophiahemmet Rehab Center

Våga testa nya vägar

Oro kan också te sig på olika sätt.

– Viss oro kan faktiskt vara gynnsam. Att man blir vaksam och tar till sig information och rekommendationer, tänker till en extra gång innan man åker och besöker en äldre släkting och ser till att stanna hemma om man känner sig sjuk. Då kan oron vara hjälpsam, säger Marie.

– Det är när oron blir dränerande som man måste börja fundera på strategier för att bryta mönstret och distrahera sig med något annat för en stund, fortsätter Marie.

En strategi kan vara att våga testa lite nya kontaktvägar. Ring en äldre släkting som kanske är extra isolerad just nu, prata med en kollega via videosamtal eller anordna en AW med hörlurarna på tillsammans med ett gäng kompisar.

– Det gäller att vara lite modig och faktiskt testa att träffa dina nära och kära på lite nya sätt, säger Marie.

Hjälpa andra ger mervärde

I detta läge kan en känsla av isolation uppstå – inte minst om man sitter ensam månad efter månad i väntan på vaccin. Då kan det vara extra uppskattat med ett telefonsamtal eller annan typ av social kontakt.

– Det är viktigt att vi försöker hjälpa och muntra upp varandra. Och att hjälpa någon annan kan ge ett mervärde i sig och få en själv att också må lite bättre, säger Marie.

Om ett behov av terapi finns är det fullt möjligt att träffa en psykolog på distans. 

– Vi har mycket terapi både online och via telefon – inte minst i dessa tider – och det fungerar väldigt bra, säger Marie.

Psykologens råd för att bota oro

  • Håll hårt i rutinerna. Till exempel att laga bra mat, prata med vänner och sova ordentligt.
  • Motionera! Passa på att testa hemmaträning eller gå ut och promenera. Ta tillvara på dagsljuset.
  • Social kontakt är viktigt. Dra inte ner på de aktiviteter som ger energi – det går att hitta nya digitala lösningar.
  • Försök att begränsa ditt intag av nyheter och användande av sociala medier. Då får hjärnan vila. Och se till att varva ner en stund innan läggdags.
  • Lägg extra fokus på att hjälpa varandra! Handla mat åt någon, ring en vän eller någon äldre familjemedlem. Och försök att tänka att det här kommer vara över snart.
Använd hälsoförsäkringen

Har du vår sjukförsäkring och vill använda hälsoförsäkringen som ingår? Ring Skandia på 0771-51 55 10 redan idag så får du stöd och hjälp.