De senaste månaderna har nyhetsflödet dominerats av information kring coronaviruset. Marie Bremberg berättar att många som kontaktat Skandias hälsosluss påtalar den oro de upplever.
En bidragande faktor kan vara den uppmärksamhet som frågan fått i media.
– Om man märker att man får svårt att sova och inte kan släppa tankarna på coronaviruset, kan det vara bra att begränsa sitt intag av nyheter och användande av sociala medier. En strategi kan vara att bestämma en viss tidpunkt, till exempel mellan klockan 18-19, där du tar del av nyhetsläget – och sedan låter du det vara. Se bara till att det inte är för tätt inpå läggdags, säger Marie.
Har du Skandias sjukförsäkring där hälsoförsäkring ingår, och har hälso-oro med risk för sjukskrivning, kan du kontakta Skandias hälsosluss för samtalsstöd.
Oro kan också te sig på olika sätt.
– Viss oro kan faktiskt vara gynnsam. Att man blir vaksam och tar till sig information och rekommendationer, tänker till en extra gång innan man åker och besöker en äldre släkting och ser till att stanna hemma om man känner sig sjuk. Då kan oron vara hjälpsam, säger Marie.
– Det är när oron blir dränerande som man måste börja fundera på strategier för att bryta mönstret och distrahera sig med något annat för en stund, fortsätter Marie.
En strategi kan vara att våga testa lite nya kontaktvägar. Ring en äldre släkting som kanske är extra isolerad just nu, prata med en kollega via videosamtal eller anordna en AW med hörlurarna på tillsammans med ett gäng kompisar.
– Det gäller att vara lite modig och faktiskt testa att träffa dina nära och kära på lite nya sätt, säger Marie.
I detta läge kan en känsla av isolation uppstå – inte minst om man sitter i karantän. Då kan det vara extra uppskattat med ett telefonsamtal eller annan typ av social kontakt.
– Det är viktigt att vi försöker hjälpa och muntra upp varandra. Och att hjälpa någon annan kan ge ett mervärde i sig och få en själv att också må lite bättre, säger Marie.
Om ett behov av terapi finns är det fullt möjligt att träffa en psykolog på distans.
– Vi har mycket terapi både online och via telefon – inte minst i dessa tider – och det fungerar väldigt bra, säger Marie.
Har du vår sjukförsäkring och vill använda hälsoförsäkringen som ingår? Ring Skandia på 0771-51 55 10 redan idag så får du stöd och hjälp.
Vi människor blir ofta överraskade när vi tar emot ett sjukdomsbesked. Ingen som är frisk kan se sig själv som sjuk. Ändå befinner vi oss mitt i en pandemi och har en psykisk ohälsa som bara växer i S...
Jihad Ghaziri är kund hos oss sedan flera år. Han bokar årligen in en rådgivning för att stämma av att de försäkringar han har fortfarande passar honom. Läs hur samtalen har hjälpt honom att känna sig...
Jörgen Andersson är rådgivare på Akademikerförsäkring, men han har också egen erfarenhet av att få en allvarlig diagnos. Det hände på vårkanten för ett och ett halvt år sedan, berättar han.