Ny medlem

Försäkrad via facket – så går det till

Idag är det många som väljer att köpa gruppförsäkringar via sitt fackförbund. Men vad innebär det egentligen? Och vad är skillnaden mellan gruppförsäkringar och individuella försäkringar? Akademikerförsäkrings rådgivningschef Özlem Erdogan reder ut allt du behöver veta som nybliven medlem.

Du kanske känner igen dig. Du har gått med i facket och i brevlådan landar en drös papper, erbjudanden och förmåner som ger dig tillgång till olika tjänster.

På vilket sätt är medlemskapet kopplat till försäkringar?

– Som ny medlem i de flesta fackförbund får du erbjudande om kostnadsfria försäkringar i tre månader. Sedan bestämmer du själv om du vill ha kvar dem eller inte. Du behöver inte lägga ner tid på att jämföra, utan kan räkna med att villkoren är schyssta och kostnaderna låga i förhållande till det försäkringsskydd du får, säger Özlem Erdogan, chef för rådgivning på Akademikerförsäkring.

Är det vad Akademikerförsäkring erbjuder också?

– Ja, men det viktigaste är något helt annat – många av våra försäkringar kan man teckna utan att behöva fylla i en hälsodeklaration.

Varför är det viktigt?

– En person som har haft många besvär eller kanske till och med lever med kronisk sjukdom har i vanliga fall svårare att teckna försäkringar än någon som i princip aldrig varit hos en läkare. Som nybliven fackmedlem får du köpa försäkringar utan att svara på frågor om tidigare sjukdomar, läkarbesök och datum för behandlingar.

Finns det något negativt med gruppförsäkringar?

– De här försäkringarna är gjorde för att passa fackförbundets medlemmar som grupp. Med individuella försäkringar har du större frihet att välja. Men då blir det ofta dyrare och krångligare och du behöver själv hålla dig uppdaterad om eventuella förändringar i försäkringen.

Om jag bara känner mig förvirrad och inte vet vad jag behöver, kan jag få hjälp då?

– Ja! Fler borde utnyttja möjligheten att få hjälp. Det är inte lätt att ha koll på allt själv, och som fackmedlem har du alltid gratis rådgivning. Då utgår man från din livssituation och ger dig råd om vilka försäkringar som kan vara bra att ha, och vilka som är onödiga i just ditt fall. Du kan också ringa för att få hjälp att förstå vad olika begrepp innebär. Det är viktigt att du är rätt försäkrad, men minst lika viktigt att du inte betalar för mer än du behöver. Och att du vet när du kan ansöka om ersättning. Många missar vad som ingår och anmäler bara större skador. Där är vår försäkringsexpertis extra värdefull om man behöver information om sin försäkring.

Erbjudande
Är du ny medlem?

Om du är nybliven medlem i något av Akademikerförsäkrings anslutna fackförbund har du fått ett baspaket med kostnadsfria försäkringar från oss i tre månader. Du har fått en olycksfallsförsäkring, livförsäkring, sjukförsäkring och trygghetskapitalförsäkring. Om du vill kan du också välja andra försäkringar och bygga ditt eget försäkringspaket. Under välkomstperioden har du möjlighet att köpa dessa och fler försäkringar utan att fylla i en hälsodeklaration. 

Kostnadsfri rådgivning
Prata försäkring med oss

Vår försäkringsrådgivning är inget säljsamtal. Ditt fackförbund äger oss och vårt uppdrag är att guida dig till rätt försäkringar. Vi förhandlar även med försäkringsbolagen så att du och dina kollegor får de bästa försäkringslösningarna. När du pratar med oss är det ditt behov som styr.

Läs mer och boka rådgivning