För att det är så mycket som hänger ihop med din sömn! Allt från minne, kreativitet och prestation till immunförsvar, vikt och känslor. Om man ser på vakenheten som en tid för yttre intryck, då vi upplever, äter, luktar, lyssnar och känner, så är sömnen en tid för inre uttryck. Den hjälper dig att bearbeta det du varit med om under dagen, och förbereder dig för kommande vakenhet.
Sömnen gör att du minns saker bättre och att du kan sålla bort information som du inte behöver. Att säga att man ska sova på saken innan man fattar beslut är inte bara påhitt utan helt sant. När du sover kommer du till viktiga insikter och slutsatser om det som varit och det som kommer.
Sömn kan vara vår bästa hälsoförsäkring, och för lite sömn påverkar oss både psykiskt och fysiskt. När vi är trötta ökar sötsuget, minnet sviker, vi kan inte prestera som vi önskar och vi blir impulsiva istället för rationella. Dessutom försämras ämnesomsättningen, muskelmassan, tarmfloran, och immunförsvaret. Även hjärnans hälsa påverkas. Slaggprodukter som rensas bort under sömnen kan bli kvar om man inte sover tillräckligt, och på sikt kan sömnbristen leda till sjukdomar som diabetes och alzheimer.
Det är viktigt att komma ihåg att det jag gör nu är att rada upp risker med sömnbrist, genom att bara fokusera på sömnen. Men det är precis det man inte ska göra som privatperson. Sömn är viktigt, men det är idiotiskt att bara haka upp sig på antal timmar och inte räkna med faktorer som vanor, kost, motion, gener etc. Allt måste ses i ett helhetsperspektiv. Om du sover dåligt har du kanske 4 gånger högre risk att bli förkyld om du exponeras för ett förkylningsvirus. Men om du inte tvättar händerna löper du extremt mycket högre risk än så. Det är för förenklat att enbart prata om sömn.
Generellt kan man säga att vi behöver mellan 7 – 9 timmars sömn, även om det är väldigt individuellt. Och det är lika viktigt med kvalitet som kvantitet. Om du känner att du sover för lite rekommenderar jag att föra en sömndagbok under 1–2 månader. Hellre det än att använda sömn-appar som lätt kan misstolkas.
En tumregel är att om du är väldigt trött dagtid och sover dåligt minst tre gånger i veckan under tre månader, så är det bra att utreda vad det beror på. Det kan finnas många fysiska förklaringar som är enkla att åtgärda!
Slutligen, två vanliga frågor.
Det korta svaret på första frågan är det är bra att gå upp och lämna rummet om du inte kan sova. Annars kommer du att börja förknippa sängen med oro. Men, gå inte och lägg dig i soffan och sätt på tv:n. Fortsätt vila istället! Det gör hela skillnaden.
Gällande att ”sova ikapp” så beror på vad man menar. Det finns studier som visar att de som sover dåligt på vardagar, men längre och bättre på helgen, inte har ökad risk för dödlighet. Däremot kan man inte bygga upp en buffert med sömn, och därför hjälper det inte att sova ikapp för att minska mottaglighet för exempelvis sjukdomar.
Läs mer om ämnet i boken "Sömn, sömn, sömn" som Christian Benedict skrivit tillsammans med journalisten Minna Tunberger.
Text: Lisa Licheri
Sjukförsäkringen betalar ut pengar månadsvis om du blir sjukskriven. Med den här får du dessutom tillgång till psykolog eller samtalsterapeut i förebyggande syfte.
Den här försäkringen ger dig ett skattefritt engångsbelopp om du får en allvarlig diagnos, så att du kan ägna dig åt det som känns viktigast i stunden.
Hjärt- och kärlsjukdomar orsakar flest dödsfall i Sverige trots att vi själva kan påverka riskerna. Hjärtforskaren Katarina Steding-Ehrenborg menar att 150 minuters aktivitet i veckan ger positiva eff...
Covid-19 är en pandemi. Oron för virusets effekter på oss själva och våra anhöriga, samt hur länge detta kommer att påverka våra liv berör oss alla på olika sätt. Hur ska jag tänka för att må lite bät...
Det är inte stressen i sig som är problemet utan bristen på återhämtning. Så säger många forskare och psykologer idag. Sällan är det de lata människorna som drabbas, utan de med stora ambitioner som k...