Hälsa

Studentlivet - ingen dans på rosor

Studietiden. Kravlös, fri och full av liv och härliga möten. Njä, tyvärr är det inte riktigt så njutningsfullt i verkligheten. Stressen breder ut sig bland studenter och den psykiska ohälsan som ökar i Sverige ökar även här.

Vardagen för dig som student

Vi vet att många studenter upplever stress och att energin inte är på topp alla gånger. Familj och bekanta omkring som jobbar ser på studietiden som en härlig period utan krav. Snacka om att ha fel bild. Kravlös är knappast vardagen. Sköna kvällar med vänner består av prestationsångest, hemuppgifter och uppsatsskrivning. Pandemin har gjort att dagarna pendlar mellan distans- och utbildning på plats vilket ökar på ensamheten. Och på det har du en hyfsat snäv ekonomi. 

Mår du dåligt - ta hjälp i tid

Oavsett orsakerna är det viktigt att ta hjälp om du mår dåligt. Få bollen i rullning och prata med någon. Att gå runt med stress, oro eller ångest är inte bra.

– Kortvarig stress är i regel ingen fara, men när du får en obalans i tillvaron över längre tid är det skadligt säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.

Hon berättar att vanliga varningssignaler är sömnproblem, huvudvärk, minnesstörningar, irritation, ångest och olika fysiska besvär med hud, mage, blodtryck och så vidare.

– Upplever du återkommande ett eller flera av dessa symptom bör du ta det på allvar. Det är bättre att ta hjälp en gång för mycket, än en för lite.

Vägen till hjälp 

Börja med att höra efter vilket stöd som finns att få via ditt universitet eller högskola. Kanske finns kontakter med hälsovård eller kurator. Och använd din studentförsäkring via oss - redan idag.

I din försäkring ingår samtalsstödet Tusen frågor - Ett nummer. Tjänsten är kostnadsfri för dig som är under 45 år och studentmedlem i facket*. Oavsett vad som tynger dig kan det vara skönt att prata med någon utomstående som har tystnadsplikt. Samtalsstödet stöttar genom vägledning med psykolog, jurist, ekonom, arbetsterapeut eller kostrådgivare beroende på vad du behöver hjälp med.

  •  Ring 0771-65 50 50 (Skandia) vardagar 8.15-16.00. 

Du är inte ensam även om det känns så

Avslutningsvis vill vi påminna dig om att en uppförsbacke kan vända till en nedförsbacke. Men tillgång till hjälp är en sak. Du som individ måste också våga och orka ta hjälp. Vi hoppas att du bara tar första steget och slår numret. Att må dåligt är ingenting att skämmas för, eller vara ensam om. Vi hamnar alla där någon gång i livet. Låt oss därför hjälpa varandra ur det.

* Gäller dig som medlem i Sveriges Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Naturvetarna, Sveriges Arbetsterapeuter, DIK, Sveriges Farmaceuter och Logopedförbundet.

 

Text: Marie-Theres Eriksson