Katarina Steding-Ehrenborg har skrivit boken ”Hjärtsmart” med vardagstips utifrån sin och andras forskning. I den visar hon upp ett smörgåsbord av olika val till alla som vill ta hand om sitt hjärta.
– För att jag ville förklara vad som händer i kroppen när man gör bra val. De flesta av oss vet vad vi borde göra, men inte varför. Jag beskriver vad som faktiskt händer i kroppen när vi rör på oss och äter på ett visst sätt.
– Det handlar mer om hur vi lever idag än hur vi vill leva. Många har stillasittande arbeten och tar bilen till och från arbetet. Stressen får oss att göra dåliga val där maten ska lagas extra snabbt och träningen prioriteras bort. Vi ska försöka hinna med allt och tror att motion måste vara minst 30 minuters sammanhängande tid för att ge effekt. Så är det inte. Det räcker faktiskt med 10 minuter, om det totalt blir 150 minuter i veckan.
– Hitta något som fungerar för dig på lång sikt. När du gjort det, var nöjd med din hälsa. Försök komma upp i 150 minuter per vecka men ge inte upp om det bara blir 50 minuter eller 100 minuter. Allt du gör är bättre än 0.
Det är okej att äta spagetti och köttfärssås men försök lägga till grönsaker på tallriken. Små val spelar roll.
– Därefter kan du se över kosten. Det blir framför allt viktigt om du har en skada eller sjukdom och inte kan röra på dig 150 minuter med måttlig intensitet. Man vet att människor runt medelhavet har lägre andel hjärt-kärlsjukdomar och därför rekommenderar vi att alla äter mer medelhavskost som innehåller mycket frukt, grönsaker och fisk. Det är okej att äta spagetti och köttfärssås men försök lägga till grönsaker på tallriken. Små val spelar roll.
– Enkelt svarat är det på grund av hormoner. Hormonet östrogen skyddar mot hjärtkärlsjukdomar. Därför ökar också risken för kvinnor efter klimakteriet.
– Sedan tillkommer såklart livsstilsfaktorerna. Män kanske oftare vill träna i sällskap, när idrottskarriären är över hittar man inget nytt. Däremot ser vi nu en trend där 25–55-åriga män cyklar mycket landsväg vilket är positivt. En annan bov är nikotin. 80 % av alla som snusar är män och nikotinet i snuset ger en negativ effekt på hjärtat därför att nikotin får blodtrycket att gå upp och ökar pulsen. Det i sin tur ökar belastningen på hjärtat.
– Tänk att all rörelse är bättre än ingen rörelse alls, så ställ dig upp, klä på dig jackan och skorna och kliv ut genom dörren. Stillasittande i sig är en riskfaktor så kom iväg oavsett hur lång din runda blir. Vad än det leder till så är det bättre än om du hade suttit kvar.
Katarina Steding-Ehrenborg är fysioterapeut, hjärtforskare och docent i experimentell klinisk fysiologi vid Lunds universitet. Hon forskar om extrem belastning av hjärtat bland annat hur elitidrott, graviditet och sjukdomar påverkar. 2019 släppte hon boken ”Hjärtsmart: Orka mer och lev längre”.
Text: Marie-Theres Eriksson
Fotograf: Max Brouwers
Vi människor blir ofta överraskade när vi tar emot ett sjukdomsbesked. Ingen som är frisk kan se sig själv som sjuk. Ändå befinner vi oss mitt i en pandemi och har en psykisk ohälsa som bara växer i S...
Jihad Ghaziri är kund hos oss sedan flera år. Han bokar årligen in en rådgivning för att stämma av att de försäkringar han har fortfarande passar honom. Läs hur samtalen har hjälpt honom att känna sig...
Jörgen Andersson är rådgivare på Akademikerförsäkring, men han har också egen erfarenhet av att få en allvarlig diagnos. Det hände på vårkanten för ett och ett halvt år sedan, berättar han.