Ekonomi

Vem får pengarna om du dör?

Din familj är förmodligen det viktigaste du har och de människor du vill ta hand om hela vägen. Tänk därför noga igenom hur du kan skapa en ekonomisk säkerhet för att stötta dem om du skulle gå bort.

Vi blir väckta på morgonen av larmet på mobilen eller ett barn som redan är steget före oss. Vi kliver upp, noterar om det är sol, regn eller snö utanför fönstret, ordnar med frukosten och trycker på knappen till den magiska maskinen som ska fylla oss med liv. Det mesta sker både på rutin och utan någons särskild eftertanke. 

Plötsligt kommer en dag vi kanske inte är förberedda på. Den dagen ingen människa vill uppleva eller prata om. Vi lämnar jorden.

Att de som blir kvar känner chock, sorg och ensamhet vet vi. Och att det blir mycket administration, pappersarbete och inte minst en begravning som ska förberedas. Men att dessutom hamna i en ekonomiskt svår sits kan bli sista droppen som knäcker en familj totalt. Framför allt om den som har haft den största inkomsten försvinner.

Skyddsnät när allt faller 

Livförsäkringar togs fram för just dessa stunder i livet. För att fånga upp den familj som förlorat någon och plötsligt får sämre ekonomi. Och vi som försäkringsförmedlare finns här för att få dig att planera och förbereda så mycket du kan nu. Trygghet är olika saker för varje människa - men många delar känslan av att vi vill att våra kära har det bra. Nu och för alltid.

Falsk trygghet är inte trygghet

Handen på hjärtat, har du hundra procent koll på var pengarna går när du är borta? Dels från de försäkringar som ingår när du arbetar (tjänstegrupplivförsäkring), och dels från dina privata försäkringar? Många tror att pengarna automatiskt går till barnen men det är inte säkert. Och om de gör det så kan de vara låsta för den andra föräldern om barnen är under 18 år. Då kanske det är bättre att veta att dina pengarna verkligen går till den som ska ta hand om, och försörja dina barn. 

När du bestämt dig

De flesta försäkringar har ett standardförordnande som styr i vilken ordning ersättning betalas ut när någon dör. Saknas nummer ett på listan, går pengarna över till nummer två. Hos oss och många andra ser det ut så här:

  1. Make, maka, registrerad partner, sambo
  2. Arvingar

Önskar du en annan ordning? Du kan själv styra vem som får pengarna genom ett särskilt förmånstagarförordnande. Där fyller du i vem du vill att pengarna ska gå till. Det kan vara barn, sambo, annan anhörig, en god vän eller till och med en organisation. Viktigt att veta är att ett särskilt förmånstagarförordnande står över ett testamente. Ingen kan komma åt ditt förordnande förrän du dör. Ändrar du dig skickar du in ett nytt som ersätter det gamla.

För dig som är sambo

Om du är ogift är det därför extra viktigt att se över vad som krävs för att din sambo ska få pengarna från dina försäkringar. Antingen jämställs sambo med att vara gift, eller så finns sambo inte ens med som arvinge hos försäkringsbolag. Så är din sambo någon du levt länge med, har familj tillsammans med och den som du vill ska få pengarna? Eller är det någon du bott med en kortare tid? Kanske är det dina barn sedan tidigare relation som du vill skydda och inte din nya sambo? Här behöver du vara extra noga med att se om ordningen är den du vill. 

Det kanske inte var tänkt att sambon skulle få pengarna men så kan det bli.

7 värdefulla tips när du börjar planera 

  • Fundera om du har någon person du vill ta hand om.
  • Om du har det, köp en livförsäkring som passar dig. Det finns olika belopp från några hundra tusen upp till flera miljoner.
  • När du väljer försäkringsbelopp, tänk så här: Beloppet ska täcka halva bostadslånet plus en till två årslöner. Då har du en bra buffert för att den som blir kvar ska kunna ställa om familjens ekonomi.
  • Ta redan på vilket standardförordnande din livförsäkring har. Är det exakt den ordningen du önskar? Om inte, fundera hur du vill ha det. Kommer barnen exempelvis att behöva pengar medan de är små så kanske de ska gå till den andra föräldern eller någon som kan försörja barnen istället för att gå direkt till de omyndiga barnen.
  • Vill du ändra ordningen? Fyll i ett särskilt förmånstagarförordnande och skicka in.
  • Ta reda på vad du har via din arbetsgivare. Många har ett tjänstegruppslivavtal som ger en ersättning till anhöriga vid dödsfall. Även för den kan du fylla i ett särskilt förmånstagarförordnande. 
  • Glöm inte att ha ett skyddsnät för alla i familjen! Är ni två vuxna så bör ni ha varsin privat livförsäkring.
  • Använd oss! Vi har kostnadsfri rådgivning för dig som är medlem i ett av våra anslutna förbund. Och givetvis till dig som kund. Se till att boka en tid.

 

Text: Marie-Theres Eriksson