Tips och råd

Är du försäkrad när du jobbar hemma?

Sedan pandemin 2020 arbetar allt fler hemifrån. Kök, vardagsrum och sovrum runtom i landet är numera självklara arbetsplatser. Det många inte vet är att de saknar försäkringsskydd hemma. I den här artikeln reder vi ut konsekvenserna av att jobba hemifrån.

Flera undantag från arbetsskadeförsäkringen

De flesta som arbetar omfattas av en arbetsskadeförsäkring. Den ger ersättning vid olyckor under arbetstid eller på resa till och från jobbet. När det gäller arbete hemifrån är inte skyddet lika omfattande som på den ordinarie arbetsplatsen.

AFA som tillhandahåller arbetsskadeförsäkring för många akademiker skriver att ”till skillnad från arbete på arbetsplatsen krävs att olycksfallet har ett direkt samband med det arbete du ska utföra. Med det menas att du har skadat dig i samband med att du utför dina arbetsuppgifter” (afaforsakring.se, 2020).

– Händer däremot en olycka när du tar en joggingtur på lunchen eller fixar kaffe är det inte säkert att någon arbetsskadeförsäkring gäller, säger Cecilia Fochsen, produktansvarig på Akademikerförsäkring. Det betyder att varje gång du gör något vid sidan om dina ordinarie arbetsuppgifter befinner du dig i en gråzon. Därför borde du själv komplettera arbetsskadeförsäkringen med en egen försäkring som skyddar dygnet runt, alla dagar i veckan, fortsätter Cecilia.

En olycksfallsförsäkring är ett bra komplement

– Vi rekommenderar en olycksfallsförsäkring som gäller både under arbetstid och fritid. Ännu bättre är en sjuk- och olycksfallsförsäkring som även ersätter bestående skador orsakade av sjukdom, berättar Cecilia.

– Sannolikt kommer vi se mycket mer hemarbete i Sverige framöver, på kort sikt för att fortsatt minska smittspridning av Covid-19 och på längre sikt för att många upptäckt fördelar för både anställda och verksamhet. Då är det viktigt att ha en försäkring om det händer en olycka, avslutar Cecilia Fochsen.

4 försäkringstips för dig som jobbar hemma

  1. Kolla de försäkringar du redan har. Gäller din olycksfallsförsäkring eller sjuk- och olycksfallsförsäkring dygnet runt och alla dagar i veckan?
  2. Behöver du köpa olycksfallsförsäkring? Facket har ofta bra erbjudanden på gruppförsäkringar. 
  3. Priset på försäkringar kan bero på hur gammal du är, men en olycksfallsförsäkring är ofta ganska billig.
  4. Det är ofta värt att uppgradera olycksfallsförsäkringen till en sjuk- och olycksfallsförsäkring. Då kan du också få ersättning för bestående invaliditet orsakad av sjukdom.