Tips och Råd

God & smart jul

Här har alla vi som jobbar på Akademikerförsäkring samlat våra jultips – både utifrån egen erfarenhet och såklart vad medlemmar råkat ut för genom åren.

Yes, vi har mejlat varandra fram och tillbaka för att summera sådant som du och vi egentligen vet men ändå glömmer bort.

Här kommer listan!

 • Broddar på skorna – ja du läste rätt. Broddar är inte uteslutet för pensionärer utan för alla som inte vill riskera att halka på en osynlig isfläck. Fallolyckor är fortfarande den vanligaste anledningen till olyckor så skydda dig själv.
 • Man kan aldrig ha för många reflexer. Och det bästa är att de kommer i alla skepnader: Reflexväst, reflexmössa, reflexvantar, reflextejp, spray, ja listan är oändlig. Men bär dem inte bara när du joggar, utan även när du promenerar hem från jobbet, restaurangen, bussen eller från vännerna.
 • Ha vinterdäck både på cykeln och på bilen. Inte bara för att skydda dig själv, utan också människor omkring dig som du kan skada. Kör också saktare än vad du brukar, vi vet alla att bromssträckorna är längre vid halt underlag.
 • Byt batteri i brandvarnaren. Ha som vana att köpa nya batterier och sätta in i alla brandvarnare på brandvarnardagen som infaller 1 december. Då vet du att de är nya och fräscha. Testa brandvarnaren i samband med bytet. Placera det gamla batteriet i något annat som inte ska rädda liv.
 • Klä dig varmt och lager på lager för att undvika köldskador. Sportbutikerna har många bra tips som du kan inspireras av!
 • Glöm inte att släcka ljusen när du lämnar rummet. Tips! Ha som regel att den som tänder ljusen också ska släcka dem.
 • Tanka dagsljus! Dagsljuset är viktigt både för vår sömn och för immunförsvaret. Ha som vana att gå ut en sväng på lunchen.
 • Prata med någon när det är tungt. Under vinterhalvåret blir många deprimerade och mer ledsna än vanligt. Känner du att du befinner dig nära kanten och har någon Skandiaförsäkring via oss så ring vårt samtalsstöd ”Tusen frågor – ett nummer”. Där får du stöd av psykolog för att slippa lång sjukskrivning.
 • Boosta! Med vitaminer, bra mat, skratt och fysisk kontakt. Pandemin har gjort avstånden större och spontan beröring har minskat. Försök att krama de du lever med extra mycket. Närhet behöver vi alla.
 • Unna dig själv minst en dag i veckan då du tar hand om dig själv. Ta ett varmt bad, spela padel, se en film, jogga i skogen eller läs en spännande bok. Men gör något som ger dig energi och fyller på dina reserver så att du har ork.
 • Stressa inte. Pyssla, baka och pynta för att det är roligt, inte för att du måste. Julen är ingen tävling utan en tid för avkoppling. Om du låter den vara det.

Har du egna tips? Mejla oss på marknad@akademikerforsakring.se så sprider vi dem i sociala medier. Tillsammans är vi starkare och ganska mycket smartare.