Vi förklarar försäkringar

Försäkrad via facket – så fungerar det

Många väljer att köpa sina försäkringar via sitt fackförbund, så kallade gruppförsäkringar. Men vad innebär det, och vilka fördelar och nackdelar finns? Tillsammans med Özlem Erdogan, rådgivningschef på Akademikerförsäkring, svarar vi på allt du behöver veta om att vara försäkrad hos oss via facket.

Gruppförsäkringar – bra villkor till rimliga priser

Gruppförsäkringar skiljer sig från de försäkringar du kan köpa direkt hos ett försäkringsbolag. Inte vem som helst får köpa dem. I regel måste du vara en del av gruppen, till exempel medlem i ett visst fackförbund, eller partner till en medlem i gruppen.

– Gruppförsäkringar är framtagna för en viss grupp av människor. Genom att vi på Akademikerförsäkring företräder över 330 000 akademiker har vi större möjlighet att påverka försäkringsbranschen och förhandla fram bra villkor på de försäkringar som vi erbjuder, säger Özlem.

– Köper du gruppförsäkringar genom oss vet du att du har försäkringsexperter som ser till att dina försäkringar har och behåller bra villkor och priser med tiden. Vi följer årligen upp vår grupps behov och försäkringsutvecklingen på marknaden för att hålla våra försäkringar uppdaterade.

Rådgivare som står på din sida

Som fackmedlem har du även tillgång till licensierade rådgivare som hjälper dig genom försäkringsdjungeln, helt kostnadsfritt.

– Fler borde utnyttja möjligheten att få hjälp. Våra licensierade rådgivare utgår från din specifika livssituation och ger råd om vilka försäkringar som kan vara bra att ha, och vilka som är onödiga i just ditt fall. De förstår din profession och kan ditt kollektivavtal samt andra socialförsäkringar som du har via samhället. På så vis kan de ge den bästa rekommendationen för dig. Du kan också ringa för att få hjälp att förstå olika begrepp eller villkor, säger Özlem.

Behöver du anmäla en skada kan du också få guidning:

– Många missar tillfällen där de hade kunnat ansöka om ersättning, och anmäler bara större skador eller till den försäkring som de kommer ihåg att de har. Våra rådgivare kan hjälpa dig förstå var du ska anmäla din skada. Ibland kan du få ersättning från flera håll. Där är vår försäkringsexpertis extra värdefull.

Enklare att köpa försäkring – oavsett tidigare hälsoproblem

Vi tycker att alla har rätt att vara rätt försäkrade. Därför arbetar vi för att förenkla för fler att köpa försäkringar. Som ny yrkesverksam medlem i facket får du till exempel fyra försäkringar kostnadsfritt i tre månader. Under denna period kan du köpa försäkringar hos oss utan att fylla i en hälsodeklaration. Vi har också förhandlat fram så att du kan höja din sjukförsäkring utan hälsodeklaration, om du har haft den längre än ett år.

– En person som haft besvär med hälsan har svårare att köpa försäkring än någon som i princip aldrig varit hos läkaren. Genom att förhandla bort hälsodeklarationen har vi gjort det möjligt för fler att köpa försäkring utan att behöva ta sig igenom en ansökan där du måste svara på frågor om tidigare sjukdomar. För många kan det erbjudandet vara enda chansen att köpa vissa försäkringar, vilket vi tycker är viktig, säger Özlem.

Frågan kvarstår då: Finns det något negativt med gruppförsäkringar?

Det beror på hur man ser det. Köper du individuella försäkringar har du hela marknadens utbud att välja mellan. Men den större friheten kommer även med ett större ansvar: Du kan anpassa din försäkring men behöver själv jämföra villkoren och hålla dig uppdaterad om eventuella förändringar.

– Lämnar du ditt fackförbund får du självklart behålla dina gruppförsäkringar, men till ett något högre pris. Detsamma gäller om du har köpt försäkringar via din partner och hen lämnar sitt fackförbund. Men du kan inte ändra försäkringsnivå i dina försäkringar eller köpa fler efter att du lämnat fackförbundet, det kan vara bra att känna till, avslutar Özlem.

4 fördelar med att vara försäkrad via facket

  • Billigare, enklare och bättre villkor Du slipper lägga ner tid på att jämföra försäkringar, utan kan räkna med att villkoren är schyssta och kostnaderna låga i förhållande till det skydd du får.
  • Ingen hälsodeklaration Som ny yrkesverksam medlem kan du under en tremånadersperiod köpa försäkringar utan att redovisa för tidigare hälsotillstånd.
  • Kostnadsfri rådgivning Få hjälp att välja rätt försäkringsskydd av försäkringsrådgivare som arbetar på uppdrag av dig och ditt fackförbund. De får ingen provision, utan finns för att hjälpa dig.
  • Stöd när du behöver använda försäkringarna Du får tillgång till rådgivare som kan samhällssystemet och dina villkor, och som vet var du ska vända dig för att ansöka om ersättning.