Tips och råd

Olika faser i livet – så väljer du

Mitt i karriären, nybliven förälder eller student som nyss flyttat hemifrån? Under din livstid kommer din situation sannolikt att förändras många gånger – likaså ditt behov av försäkringar. I den här artikeln går vi igenom hur du kan tänka när det kommer till försäkringar under livets olika faser.

För dig som studerar

Som student kanske du inte har så mycket pengar eller ägodelar att trygga. Men om något oförutsett skulle hända dig eller ditt hem kan kostnaderna för detta komma som en otrevlig överraskning. Just därför brukar vi rekommendera alla unga som flyttat hemifrån att skaffa dessa försäkringar:

För dig som jobbar

Jobbar du bör du fundera på hur du tryggar din inkomst, ifall du skulle bli sjukskriven en längre period. Det är fortfarande bra att ha en försäkring för ditt hem och dina saker, samt för dig själv om du skulle råka ut för en olycka eller bli sjuk. Generellt brukar vi rekommendera dessa försäkringar för dig som är yrkesverksam:

 • Sjukförsäkring som kompletterar Försäkringskassans ersättning och ger dig pengar varje månad, om du skulle bli sjukskriven i mer än 90 dagar. Välj nivå efter vilken lön du har.
 • Trygghetskapitalförsäkring som kan ge ett engångsbelopp om du blir sjukskriven en längre period eller om du får en diagnos. Är du ung kan det vara klokt att välja en högre nivå, som kan ge dig mer i ersättning. Det kostar marginellt mer än de lägre nivåerna.  
 • Sjuk- och olycksfallsförsäkring som kan hjälpa dig om du råkar ut för en olycka eller blir sjuk. Är du ung kan det vara klokt att välja en högre nivå, som kan ge dig mer i ersättning. Det kostar marginellt mer än de lägre nivåerna.
 • Hemförsäkring som kan hjälpa dig om ditt hem skadas eller dina saker går sönder eller stjäls. Den hjälper dig också vid id-stöld och på resan.  

För dig som har barn och familj

Att bli förälder innebär ett ökat ansvar. Det är nu fler som är beroende av dig och din inkomst, och om du helt eller delvis tappar arbetsförmågan kan det bli svårt att få ihop det ekonomiskt. Därför är det klokt att både överväga de försäkringar som vi rekommenderar dig som jobbar, samt dessa försäkringar:

 • Livförsäkring som gör det lättare för din familj att ställa om i tillvaron om du skulle dö. Din partner bör även skaffa en livförsäkring, så att du får ett liknande skydd om hen skulle dö. Denna försäkring är extra viktig om ni är beroende av varandras inkomst och har barn eller lån.  
 • Barnförsäkring som hjälper ditt barn vid olyckor och sjukdomar, dygnet runt. 
 • Diagnosförsäkring som hjälper dig om du drabbas av en allvarlig diagnos. Den är extra viktig för dig som har ärftliga sjukdomar i släkten eller högre risk att drabbas av en allvarlig diagnos.  

För dig som närmar dig pensionen

När du närmar dig slutet av din karriär har du kanske pensionssparat och betalat av en stor del av dina lån. Då kan det vara läge att skala ner på försäkringsskyddet. Men vissa försäkringar är ändå bra att ha kvar:

 • Seniorolycksfallsförsäkring som hjälper dig om du råkar ut för en olycka. Den kan vara bra att ha, då risken för bestående skador efter olyckor är betydligt högre nu när du är äldre.
 • Livförsäkring som ger ersättning till dina efterlevande om du skulle dö. Är du singel, har utflugna barn eller en partner med stabil ekonomi kan du dock fundera på om du verkligen behöver den.
 • Diagnosförsäkring som hjälper dig om du får en allvarlig diagnos. Den kan vara bra, då risken att drabbas av allvarliga sjukdomar ökar med åldern.
 • Vårdförsäkring som ger dig snabb tillgång till privat specialistvård, så att du slipper långa köer i den allmänna vården.