Förebyggande för hälsan

Sömn är den bästa hälsoförsäkringen

Christian Benedict, forskare vid neurovetenskapliga institutionen i Uppsala, är ständigt aktuell i artiklar, intervjuer, podcaster och föreläsningar runt om i Sverige. Temat är viktigt och alltid detsamma: sömn, sömn och åter sömn. Akademikerförsäkring har träffat Christian och fått svar på några av de viktigaste frågorna om detta tidlösa, tidsenliga ämne.

Varför är sömn så viktigt?

– För att det är så mycket som hänger ihop med din sömn! Allt från minne, kreativitet och prestation till immunförsvar, vikt och känslor. Om du ser på vakenheten som en tid för yttre intryck, då vi upplever, äter, luktar, lyssnar och känner, så är sömnen en tid för inre uttryck. Den hjälper dig att bearbeta det du varit med om under dagen, och förbereder dig för kommande vakenhet, berättar Christian.

– Sömnen gör att du minns saker bättre och att du kan sålla bort information som du inte behöver. Att säga att du ska sova på saken innan du fattar beslut är inte bara påhitt utan helt sant. När du sover kommer du till viktiga insikter och slutsatser om det som varit och det som kommer.

Vad kan hända om man sover för lite?

– Sömn kan vara vår bästa hälsoförsäkring, och för lite sömn påverkar oss både psykiskt och fysiskt. När vi är trötta ökar sötsuget, minnet sviker, vi kan inte prestera som vi önskar och vi blir impulsiva istället för rationella. Dessutom försämras ämnesomsättningen, muskelmassan, tarmfloran, och immunförsvaret. Även hjärnans hälsa påverkas. Slaggprodukter som rensas bort under sömnen kan bli kvar om du inte sover tillräckligt, och på sikt kan sömnbristen leda till sjukdomar som diabetes och alzheimer, berättar Christian.

Hur ska man kunna undvika att stressa upp sig?

– Det är viktigt att komma ihåg att det jag gör nu är att rada upp risker med sömnbrist, genom att bara fokusera på sömnen. Men det är precis det man inte ska göra som privatperson. Sömn är viktigt, men det är idiotiskt att bara haka upp sig på antal timmar och inte räkna med faktorer som vanor, kost, motion och gener. Allt måste ses i ett helhetsperspektiv. Om du sover dåligt har du kanske fyra gånger högre risk att bli förkyld om du exponeras för ett förkylningsvirus. Men om du inte tvättar händerna löper du extremt mycket högre risk än så. Det är för förenklat att enbart prata om sömn.

Hur mycket sömn behöver man då? 

– Generellt kan man säga att vi behöver mellan 7 och 9 timmars sömn, även om det är väldigt individuellt. Och det är lika viktigt med kvalitet som kvantitet. Om du känner att du sover för lite rekommenderar jag att föra en sömndagbok under 1 till 2 månader. Hellre det än att använda sömnappar som lätt kan misstolkas. En tumregel är att om du är väldigt trött dagtid och sover dåligt minst tre gånger i veckan under tre månader, så är det bra att utreda vad det beror på. Det kan finnas många fysiska förklaringar som är enkla att åtgärda!

Christians fem viktigaste sömntips

  1. Lugna ner dig! Sömn är din vän, inte din fiende. Den kommer till dig när den är redo. Stressa inte om den inte kommer direkt. Och om du är småbarnsförälder, glöm tanken på att sova tillräckligt! Det kommer finnas perioder i livet när det är omöjligt. Se istället till att vila när du kan.

  2. Ta hand om dygnsrytm och rutiner. Se till att vara fysiskt aktiv på dagen och varva ner på kvällen. Undvik mat, kaffe och alkohol innan du ska sova. Även ljus och temperatur påverkar så klart. Utsätt dig för så mycket ljus som möjligt dagtid, och låt natten vara sval och mörk. Det är också bra att gå och lägga sig vid ungefär samma tid varje kväll. Rutiner är nyckeln.

  3. Om du ska ta en löptur efter jobbet, försök att göra det så tidigt som möjligt. Att springa under kvällen kan fördröja frisättningen av melatonin, det hormon som signalerar till kroppen att det snart är dags att sova. Dessutom kan kroppstemperaturen öka, vilket också gör det svårare att somna.

  4. Sovrummet ska vara en plats där du slappnar av, så ta bort tv, mobil och surfplatta eller stänga av dem i god tid innan du ska sova.

  5. Om du ofta ligger vaken länge utan att kunna sova, lägg dig senare. Bli mer trött. Sov kortare, men djupare.