Tips och råd

Trygghet är viktigast när tiderna är tuffa

Enligt Skandias Novusundersökning från oktober 2022 upplever 7 av 10 mer stress idag, främst på grund av ökade kostnader för mat, el och drivmedel. En rimlig reaktion är att minska alla kostnader som inte är absolut nödvändiga. Frågan är bara: Har du rätt definition på nödvändig? Det reder vi ut med hjälp av Therese Karlsson, försäkringsrådgivare på Akademikerförsäkring.

Hur tacklar man svårare tider, där allting kostar mer och mer?

– Det viktigaste du kan göra just nu är att utvärdera din situation och fundera på vilken påverkan olika oförutsägbara händelser skulle ha på ditt liv och din ekonomi. Det är lätt att tänka: Jag måste få ner kostnaden till varje pris! Men många missar att se till andra sidan av myntet: Kan jag hantera kostnaden om något skulle hända? Om jag förlorade jobbet, blev sjukskriven eller skadade mig? Att säga upp försäkringar i affekt för att få ner kostnaden tillfälligt kan bli kostsamt på sikt, förklarar Therese.

Kan man se på försäkringar som ett sätt att köpa sig trygghet?

– Exakt! Försäkringar är som ett slags gemensamt sparande med andra, där du genom att betala en liten summa varje månad kan få hjälp med en större kostnad om olyckan skulle vara framme, säger Therese.

Finns det vanliga misstag folk gör när de ser över sina försäkringar?

– Många kollar bara på priset och missar vad försäkringen faktiskt täcker. Här kan det vara bra att ta hjälp av oss rådgivare på Akademikerförsäkring. Vi ägs av sex fackförbund, och vårt uppdrag är att hjälpa deras 318 000 medlemmar att vara rätt tryggade. Vi kan tillsammans se över villkor och se till att du varken är över- eller underförsäkrad.

– Ett annat misstag är att folk säger upp personförsäkringar med tanke om att teckna dem på nytt när läget är bättre. Det många inte vet är att de då kan behöva fylla i en ny hälsodeklaration eller vara fullt arbetsför. Det kan i värsta fall innebära att du får ett sämre skydd än tidigare eller inte får köpa försäkringen alls. Så tänk gärna ett och två extra varv innan du säger upp försäkringar på ditt liv och din hälsa, förklarar Therese.

Finns det försäkringar man aldrig bör tumma på?

– Det är svårt att ge generella tips. Försäkringar köper man efter behov, och varje människas behov är olika. Men har du en bil måste du ha en trafikförsäkring, då den är lagstadgad. Även hemförsäkring är nödvändig för de allra flesta. Skador i hemmet kan innebära enorma kostnader.

– Sedan bör du försäkra din lön. A-kassa och inkomstförsäkring hjälper dig om du blir av med ditt jobb. Många får en inkomstförsäkring via sitt fackförbund. Den är särskilt bra för de som tjänar mer än 35 000 kronor i månaden. Men kom ihåg att du måste vara med i både ditt fackförbund och a-kassan för att få ut något från inkomstförsäkringen.

– Sist är det bra att ha en sjukförsäkring. Den hjälper dig om du blir sjukskriven. Du får pengar genom kollektivavtal och Försäkringskassan, men med en sjukförsäkring kan du få upp till 90 procent av din lön. Det kan vara avgörande för många, avslutar Therese.

Försäkringsrådgivning

Thereses tips på vad du kan göra idag

  • Kontakta vår försäkringsrådgivning, det ingår kostnadsfritt i ditt fackförbundsmedlemskap. Under rådgivningen går vi igenom skyddet du får från samhälle, din arbetsgivare och befintliga försäkringar och ser vad du kan plocka bort eller bör lägga till. Boka försäkringsrådgivning här.
  • Våga jämföra och byta hem- och bilförsäkring – det kan löna sig att vara otrogen. Många bolag ökar varje år kostnaden, vilket gör att trogna kunder betalar mer. Ett annat sätt att få ner kostnaden är att se över de tillägg du har i dina sakförsäkringar. Kanske har du ett reseskydd som inte är aktuellt just nu?
  • Kontakta samtalsstödet Tusen frågor, om stressen över ekonomin går ut över ditt arbete. I samtalsstödet kan du få prata med en ekonom, som guidar dig vidare. Det ingår i flera av Akademikerförsäkrings försäkringar. Läs om samtalsstödet här.