Vi förklarar försäkringar

Vem får pengarna om du dör?

Din familj är förmodligen det viktigaste du har. Därför kan det vara bra att noga tänka igenom hur du kan skapa en ekonomisk trygghet för att stötta dem ifall du skulle dö. Livförsäkringens uppgift är att stötta din familj ekonomiskt, men det är inte alltid självklart till vem pengarna betalas ut. Det reder vi ut i den här artikeln.

Falsk trygghet är inte trygghet – se till att ha koll

Handen på hjärtat: Har du hundra procent koll på var pengarna går när du är borta, dels från den tjänstegrupplivförsäkring som du får när du arbetar, dels från dina privata försäkringar? Många tror att pengarna automatiskt går till barnen, men det är inte säkert att det är så. Och om pengarna går till barnen kan de vara låsta för den andra föräldern om barnen är under 18 år. Då kanske du hellre vill att de  går till den som ska ta hand om och försörja dina barn. 

Det finns ett sätt att bestämma ordningen själv

De flesta försäkringar har ett standardförordnande som styr i vilken ordning ersättning betalas ut när någon dör. Saknas ett på listan nedan går pengarna till två. Hos oss och många andra ser det ut så här:

  1. Pengarna går i första hand till make, maka, registrerad partner eller sambo.
  2. Finns inte ovan går pengarna till dina arvingar.

Önskar du en annan ordning? Du kan själv styra vem som får pengarna genom ett förmånstagarförordnande. Där fyller du i vem du vill att pengarna ska gå till. Det kan vara barn, sambo, annan anhörig, en god vän eller till och med en organisation. 

Viktigt att veta är att ett särskilt förmånstagarförordnande står över ett testamente. Ingen kan komma åt ditt förordnande förrän du dör. Ändrar du dig skickar du bara in ett nytt som ersätter det gamla.

Fundera ett extra varv om du är sambo

Om du är ogift är det extra viktigt att se över vad som krävs för att din sambo ska få pengarna från dina försäkringar om du dör, om det är vad du vill. Antingen jämställs sambo med att vara gift eller så finns sambo inte ens med som arvinge hos försäkringsbolag.

Är din sambo någon du levt länge med, har familj tillsammans med och den som du vill ska få pengarna? Eller är det någon du bott med en kortare tid? Kanske är det dina barn sedan tidigare relation som du vill skydda och inte din nya sambo? Här behöver du vara extra noga med att se till att ordningen är den du vill.

4 värdefulla tips när du börjar planera 

  1. Har du någon person som du vill ta hand om efter att du dör. Om du har det, köp en livförsäkring som passar dig. När du väljer försäkringsbelopp till din livförsäkring, tänk så här: Beloppet ska täcka halva bostadslånet plus en till två årslöner. Då finns en bra buffert för att den som blir kvar ska kunna ställa om familjens ekonomi.
  2. Ta reda på vilket standardförordnande din livförsäkring har. Är det den ordningen du önskar? Om inte, fundera på hur du vill ha det. Kommer barnen behöva pengar medan de är små? Då kanske pengarna ska gå till den andra föräldern eller någon som kan försörja barnen, istället för direkt till de omyndiga barnen. Vill du ändra ordningen? Fyll i ett särskilt förmånstagarförordnande.
  3. Ta reda på vad du får via din arbetsgivare. Många har ett tjänstegruppslivavtal som ger pengar till anhöriga vid dödsfall. Även för den kan du fylla i ett särskilt förmånstagarförordnande. 
  4. Se till att skaffa ett skyddsnät för alla i familjen! Är ni två vuxna bör ni ha varsin privat livförsäkring. Är du osäker på vilka försäkringar du behöver? Använd oss och boka en kostnadsfri rådgivning.