Grupptrygghet — starkare och smartare tillsammans

Vi följer med dig

Du ska känna att du har gjort bra val både när det gäller privatlivet och yrkeslivet. Hela vägen genom toppar och dalar finns vi här och guidar dig. Oavsett vem du är och var du befinner dig finns det försäkringar som passar. Tillsammans ser vi till att du har det du behöver och skyddar det viktigaste du har.

Ny förbundsmedlem?

Prova våra försäkringar du också

Är du ny yrkesverksam medlem i något av våra fackförbund? Då får du automatisk ett baspaket med fyra viktiga försäkringar - helt kostnadsfritt i tre månader. Behåll försäkringarna du fått, eller sätt ihop ett paket som passar dig ännu bättre. Dessutom behöver du inte fylla i någon hälsodeklaration - bra eller hur?

Varför ska du välja oss?

  • Vi hjälper dig med helheten

    Med vår kostnadsfria rådgivning får du en helhetsbild av dina behov och det skydd du redan har från arbetsgivaren, a-kassan, facket och samhället.

  • Vi ger råd och avråder

    Våra försäkringsförmedlare får ingen provision och har dessutom avrådningsplikt. Målet är att du aldrig ska betala för mer än du behöver.

  • Vi kan din bransch

    Du som är medlem i något av våra anslutna fackförbund kan vara trygg med att vi har koll på din bransch och vilket försäkringsskydd du behöver.

Vanliga frågor

Än så länge behöver vi posta brev till dig på grund av lagkrav. Vi hoppas såklart kunna erbjuda en digital lösning framöver.

Det är dagen då försäkringsavtalet slutar gälla. Dina försäkringar fortsätter efter det men villkor och premier kan ändras vid denna tidpunkt. Du får i sådana fall besked om detta minst en månad innan.

Termen prisbasbelopp (pbb) stöter du ofta på i försäkringssammanhang. Exempelvis kan ersättningen anges i antal prisbasbelopp istället för i kronor.
Prisbasbeloppet har ett värde som fastställs av regeringen varje år. Det betyder att värdet på din ersättning i kronor inte stannar på samma nivå som när du tecknade försäkringen utan följer med prisutvecklingen.

Om du betalar via autogiro dras pengarna automatiskt från det konto du har registrerat. Du väljer själv om du vill betala din försäkring varje månad, kvartal, halvår eller år.

Du anmäler lättast autogiro och betalningsperiod via Mina sidor. Logga in med BankID och klicka på Min profil.

Om du betalar via e-faktura kommer fakturan in elektronisk på din internetbank. Du behöver sedan godkänna varje betalning innan pengarna dras från ditt konto. För att anmäla betalning med e-faktura loggar du in på din bank och väljer sedan Akademikerförsäkring som e-fakturaleverantör. Du betalar per kvartal men meddela oss om du vill ha längre betalningsperiod.

Om du betalar via bankgirofaktura får du dina fakturor med posten. Varje pappersfaktura kostar 35 kronor. Du väljer betalningsperiod genom att logga in på Mina sidor. Det går dock inte att betala varje månad om du väljer bankgirofaktura.

Obs! Du kan inte ha autogiro och e-faktura samtidigt. Registrerar du båda kommer vi att ändra till autogiro.

Fullt arbetsför är ett begrepp som ofta används när du ska köpa försäkring.
Med fullt arbetsför menas att den försäkrade:

• Kan fullgöra sitt vanliga arbete utan undantag
• Inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning
• Inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, lönebidragsanställning eller liknande.

Lämnar du ditt fackförbund fortsätter dina försäkringar att gälla som vanligt om du har varit försäkrad längre tid än 6 månader. Skillnaden är att premien, det du varje år betalar för att vara försäkrad, blir högre. Du får då ett försäkringsbesked per post där det tydligt framgår hur premien förändras. Om du inte längre är medlem i något av våra anslutna fackförbund kan du inte höja försäkringsbeloppet på dina försäkringar eller köpa nya försäkringar via oss.

Du behöver vara medlem i något av följande fackförbund: Sveriges Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Naturvetarna, DIK, Sveriges Arbetsterapeuter, Svenska Logopedförbundet eller Sveriges Farmaceuter.

Om du är partner till en medlem kan du köpa försäkringar med samma villkor och premier förutsatt att den som är medlem har minst en egen försäkring.

Du kan säga upp en försäkring genom att kontakta oss via formulär, mejl eller på telefon 0771-111 999. Om du ringer för att avsluta en försäkring behöver du legitimera dig med mobilt BankID. Vi behöver veta ditt person- eller kundnummer, vilken försäkring du vill säga upp och när du vill att försäkringen upphör.

Blir du sjuk får du ersättning från din arbetsgivare och Försäkringskassan precis om vid vanlig sjukskrivning.

Du kan köpa till en sjukförsäkring via oss som skyddar dig ekonomisk vid sjukskrivning som är längre än 90 dagar. Sjukförsäkringen betalar ut ett skattefritt månadsbelopp. Månadsbeloppet kompletterar ersättningen från Försäkringskassan så att du kan få upp till 90 % av din tidigare lön (arbetsinkomst).

Är det en personskada, det vill säga en kroppslig eller psykisk skada, behöver du fylla i en skadeanmälan. Det gör du här.

Om du har fått en skada på din egendom, till exempel bilen, huset eller båten ska du kontakta försäkringsbolaget direkt. Det gör du här.

Till alla frågor och svar

Försäkringskollen

Var i livet befinner du dig?

Med Försäkringskollen kan du få en tydligare bild av ditt försäkringsbehov; vilka försäkringar som är viktiga och vilka du faktiskt inte behöver i dagsläget.

Gör Försäkringskollen nu