På den här sidan har vi samlat svar på vanliga frågor som vi brukar få om våra specifika försäkringar.
Barnförsäkring
Hos vilket försäkringsföretag har jag min barnförsäkring?
Vi erbjuder och har erbjudit barnförsäkringar från fler olika försäkringsföretag. För att se hos vem du har din barnförsäkring, gå in på Mina sidor och kolla ditt försäkringsbesked. Du kan också höra av dig till oss på Mina sidor eller 0771-111 999, så hjälper vi dig.
Ska jag eller mitt barn skriva under skadeanmälan?
Om ditt barn är över 18 år och myndigt behöver hen själv skriva under skadeanmälan. Är ditt barn däremot under 18 år är det den förälder som äger försäkringen som ska skriva under.
Gäller barnförsäkringen om vi flyttar utomlands?
Det beror på, bland annat vistelsetiden utomlands. Kontakta oss på Mina sidor eller 0771-111 999, så tar vi reda på vad som gäller för just dig och ditt barn.
Behöver jag fylla i en hälsodeklaration för att köpa barnförsäkring?
Nej, du behöver inte fylla i en hälsodeklaration för ditt barn om du köper vår gruppbarnförsäkring som vi säljer här på webbplatsen. Däremot behöver du kanske göra det om du köper en individuell barnförsäkring. Den kan du i dagsläget bara köpa om du kontaktar oss på 0771-111 999.
När bör jag teckna en barnförsäkring?
Du bör teckna en barnförsäkring direkt efter ditt barns födsel. Den främsta anledningen till det är att barnförsäkringen inte gäller för sjukdomar och skador som uppstått innan försäkringen köptes. Ju tidigare du försäkrar ditt barn, desto mindre är risken att något händer som försäkringen inte täcker.
Räcker det inte att jag har en gravidförsäkring som ger efterskydd till mitt barn?
En gravidförsäkring ger ett efterskydd till ditt barn fram till 6 månader. En gravidförsäkring är dock fokuserad på dig som mamma, och skyddar därför barnet betydligt mindre än vad en barnförsäkring gör. Vill du att ditt barn ska vara rätt försäkrat bör du köpa en barnförsäkring.
Vad händer med mitt barns försäkring om jag som förälder avlider?
Det beror på vilken barnförsäkring du har. Kontakta oss på rådgivning och service så hjälper vi dig att se över vad som gäller för just dig. Du når oss på 0771-111 999.
Gäller barnförsäkringen dygnet runt?
Ja, barnförsäkringen gäller dygnet runt och oavsett vilken adress barnet befinner sig på. Barnet behöver alltså inte befinna sig på sin folkbokföringsadress.
Vem får ersättningen från barnförsäkringen?
Har ditt barn fyllt 18 år betalas ersättningen ut till barnet. Är ditt barn under 18 år sätts ersättningen in på ett överförmyndarspärrat konto, om den är högre än 1 ppb. Ersättning som är lägre än 1 ppb eller som gäller för ekonomisk första hjälp eller sjukhusvistelse betalas ut till dig som är vårdnadshavare.
Vid dödsfall betalas ersättning ut till barnets dödsbo. Om du som vårdnadshavare har vårdbidrag från Försäkringskassan (vårdbidrag och arbetsoförmåga) betalas den månatliga ersättningen ut till dig som är mottagare av vårdbidraget.
Kan jag anmäla en skada som skett innan försäkringen tecknades?
Nej, försäkringen gäller inte för sjukdomar eller olycksfall som har visat sig innan du köpte försäkringen. Eventuella följder av dessa sjukdomar eller olycksfall täcks inte heller av försäkringen.
Kan jag ha flera barnförsäkringar på samma barn?
Ja, det kan du. Viss ersättning kan du få från flera försäkringar, exempelvis ersättning för invaliditet. Däremot kan du bara få ersättning för faktiska kostnader, såsom läkarbesök och vård, från en försäkring. Du kan alltså köpa en individuell försäkring hos Trygg-Hansa och en flerbarnsförsäkring hos Skandia till ditt barn – för ett ännu starkare skydd.
Hur vet jag vilket försäkringsbelopp jag ska välja?
Det kan vara svårt att bestämma sig för vilket försäkringsbelopp man ska välja. Generellt sett kan man säga att försäkringsbeloppet styr vilken ersättning som betalas ut om ditt barn får en allvarlig diagnos, nedsatt funktionsförmåga eller bestående arbetsoförmåga. Är du minsta osäker, boka en kostnadsfri försäkringsrådgivning hos oss, så hjälper vi dig.
Bilförsäkring
När kan jag avsluta bilförsäkringen?
Du kan avsluta din bilförsäkring när som helst, men du behöver betala till dess att ditt avtal löper ut. Därefter avslutas din försäkring. Detta gäller självklart inte om du säljer eller ställer av din bil. Då kan du avsluta den tidigare.
Vem ska stå som försäkringstagare på bilförsäkringen?
Äger du en bil måste du ha en bilförsäkring. Med andra ord är det ägaren som ska stå som försäkringstagare.
Vad ska jag tänka på när jag ställer av min bil?
Ställer du av din bil hos Transportstyrelsen ändras bilförsäkringen automatiskt till en avställningsförsäkring. Det gäller om du har en halv- eller helförsäkring och om bilen varit försäkrad i minst sex månader. I annat fall avslutas bilförsäkringen. Om du sedan ställer på bilen igen gäller bilförsäkringen automatiskt med samma förutsättningar som innan du ställde av bilen.
När börjar bilförsäkringen gälla?
Bilförsäkringen börjar gälla direkt när du har tecknat den eller från det datum du anger.
Vad gäller när jag ska byta ägare på bilen?
Om du säljer din bil och registrerar det hos Transportstyrelsen avslutas din bilförsäkring automatiskt. Det är den nye bilägarens ansvar att teckna en egen bilförsäkring.
Får min partner rabatt på bilförsäkringen om hen äger bilen och jag är medlem?
Ja, om du bjuder in din partner via Mina sidor kan hen köpa våra försäkringar och har bland annat rätt till den rabatt som också du har på bilförsäkringen.
Kan jag betala bilförsäkringen med autogiro?
Ja, det kan du. Ring 08-684 125 61, så får du hjälp.
Vad är en helförsäkring?
Utöver det som omfattas av en trafik- och halvförsäkring ersätter en helförsäkring skador på din bil som du själv har orsakat.
Vad är en halvförsäkring?
En trafikförsäkring ersätter skador på personer och egendom. Den är obligatorisk för att få köra en bil i trafiken. En halvförsäkring ersätter dessutom stöld, brand, glas, maskin, räddning och rättsskydd.
Vad är en trafikskadeförsäkring?
Trafikskadeförsäkring kallas också trafikförsäkring och ersätter skador du själv orsakat på andras bilar och egendom, men även personskador som du orsakat.
Varför har min bilförsäkring blivit dyrare?
En sak som kan påverka priset på bilförsäkringen är vilken rabatt du har. Om du samlar flera försäkringar hos Moderna Försäkringar och Trygg-Hansa via oss får du högre rabatt. Avslutar du någon av dessa försäkringar minskar rabatten på bilförsäkringen.
Diagnosförsäkring
Hur mycket kan jag få från diagnosförsäkringen?
Det beror på vilket ersättningsbelopp du har valt. Gå in på Mina sidor och läs mer där om vad som gäller för just dig.
Nej, men försäkringen gäller inte för diagnoser som du redan hade när du köpte försäkringen.
Vad är skillnaden mellan diagnos- och trygghetskapitalförsäkring?
Trygghetskapitalförsäkringen ger ersättning vid långvarig sjukskrivning, medan diagnosförsäkring ger ersättning om du får en av de diagnoser som ingår.
Däremot innehåller trygghetskapitalförsäkringen ett diagnosskydd liknar diagnosförsäkringen. Likheterna är att både diagnosförsäkringen och diagnosskyddet i trygghetskapitalförsäkringen ger ersättning om diagnosen fastställs av en läkare. Men det finns skillnader:
I diagnosförsäkringen ingår fler diagnoser, och du kan få ersättning för flera.
Diagnosskyddet i trygghetskapitalförsäkringen ger 1 prisbasbelopp (52 500 kronor 2023). I diagnosförsäkringen kan du välja mellan tre ersättningsbelopp: 1, 2 eller 3 prisbasbelopp.
Diagnosskyddet i trygghetskapitalförsäkringen är ett kompletterande skydd till försäkringens huvudsyfte, som är att skydda dig ekonomiskt vid långvarig sjukskriving.
Diagnosförsäkringen kräver ingen hälsodeklaration. Det kräver trygghetskapitalförsäkringen.
Diagnosförsäkringen gäller upp till 70 års ålder. Trygghetskapitalsförsäkringen gäller upp till 65 års ålder.
I diagnosförsäkringen ingår psykologsamtal för dig, din partner, dina föräldrar och dina barn. Alla får upp till 10 samtal var. I trygghetskapitalförsäkringen ingår bara samtalsstöd för dig.
Kan jag ha både en diagnos- och trygghetskapitalförsäkring?
Ja, du kan köpa en diagnosförsäkring som ett komplement till din trygghetskapitalförsäkring. Det ger ett extra skydd vid allvarlig sjukdom.
Företagsförsäkring
Täcker företagarförsäkringen konsultansvar?
Ja, det gör den. Olika verksamheter kan dock behöva olika tillägg. Kontakta Svedea på 0771-160 161 eller oss på Akademikerförsäkring på 0771-111 999, så hjälper vi dig.
Vilka tillägg kan jag köpa till min företagsförsäkring?
Det finns ett flertal tilläggsförsäkringar som du kan köpa, anpassade efter olika verksamheter. Några exempel är sjukavbrottsförsäkring, utställningsförsäkring, drönarförsäkring, allriskförsäkring för dator, telefon eller surfplatta samt vd- och styrelseansvarsförsäkring.
Ring Svedea på 0771-160 161 för att köpa tillval och få hjälp med vilka som passar dig. För att få bästa hjälp, berätta vilket fackförbund du är medlem i, att du har en företagsförsäkring, ditt organisationsnummer, din SNI-kod och vad ditt företag omsätter.
Ingår patientförsäkring i min företagsförsäkring?
Är du medlem i Akademikerförbundet SSR ingår patientförsäkring i den försäkring du får via ditt medlemskap – förutsatt att du är legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal enligt Socialstyrelsens kriterier. I övriga fall behöver du köpa det tillägget.
Hur avslutar jag min företagsförsäkring?
Som medlem i Akademikerförbundet SSR och DIK behöver du ändra ditt medlemskap från egenföretagare till yrkesverksam eller student för att avsluta din försäkring. När du ändrar ditt medlemskap upphör försäkringen per automatik.
Tillhör du något annat förbund behöver du kontakta Svedea på 0771-160 161 för att avsluta din försäkring.
Hur ändrar jag betalsätt eller betalperiod på min företagsförsäkring?
Kontakta Svedea på 0771-160 161 så hjälper de dig med betalsätt och betalperiod. För vissa betalperioder kan det dock tillkomma extra administrationsavgifter.
Hur betalar jag min företagsförsäkring?
Som medlem i Akademikerförbundet SSR och DIK betalar du för företagsförsäkringen via ditt egenföretagarmedlemskap. Du som tillhör något annat fackförbund betalar för din företagsförsäkring till Svedea.
Din tilläggsförsäkring faktureras alltid direkt från Svedea, oavsett vilket förbund du är medlem i.
Hur får jag intyg på min försäkring till uppdragsgivare?
Kontaktar oss via Mina sidor eller ring 0771-111 999, så skickar vi ett intyg om din försäkring. Ange ditt organisationsnummer och gärna ditt kundnummer hos oss, så kan vi hjälpa dig snabbare.
Hemförsäkring
Omfattas hela min familj av hemförsäkringen?
Alla om bor och är skrivna på försäkringsstället, det vill säga den bostad som försäkringen gäller för, omfattas. Säkerställ dock att du har angett korrekt antal personer som bor i hushållet.
Barn som har flyttat hemifrån och studerar på annan ort omfattas inte. De måste teckna en egen försäkring. Är de medlem i något av våra fackförbund kan de teckna vår studenthemförsäkring.
Vad bör jag tänka på om jag ska ut och resa?
Har du en hemförsäkring via oss ingår ett reseskydd i 45 dagar. Har du en annan hemförsäkring kan det vara bra att dubbelkolla med försäkringsföretaget att du har ett reseskydd.
Råkar du ut för en olycka och drabbas av en skada ska du spara kvitton, läkarintyg och eventuella polisanmälningar. Kontakta Trygg-Hansa på 08-684 125 61 om du vill få ett resekort med viktiga telefonnummer.
Ändras min adress automatiskt om jag flyttar?
Nej, det gör den inte. Du behöver själv ta kontakt med försäkringsföretaget och uppdatera din hemförsäkring med din nya adress.
Behöver jag vara skriven på adressen för att omfattas av hemförsäkringen?
Om du tecknar en försäkring på en bostad behöver du inte själv vara skriven där. Däremot måste övriga familjemedlemmar som vill omfattas av hemförsäkringen vara folkbokförda på den adressen.
När kan jag avsluta min hemförsäkring?
Du kan avsluta försäkringen på huvudförfallodagen, det vill säga dagen då ditt försäkringsavtal löper ut eller förnyas. Då kan du också byta försäkring eller försäkringsbolag.
Från och med när börjar hemförsäkringen gälla?
Du kan teckna en hemförsäkring så att den börjar gälla samma dag, men efter det klockslag som du tecknat den. Du kan också ange ett datum längre fram som du vill att försäkringen ska börja gälla från. Vill du köpa till en tilläggsförsäkring under pågående försäkringsperiod börjar tilläggsförsäkringen att gälla först dagen efter.
Kan jag teckna bostadsrättstillägg till min hemförsäkring?
Jag behöver ett servicekort när jag ska resa utomland, hur får jag tag i det?
Kontakta det försäkringsbolag där du har din hemförsäkring för att få information om hur du införskaffar ett servicekort (resekort).
Behöver jag köpa en separat försäkring för min mobiltelefon?
Du behöver oftast inte köpa en separat försäkring för din telefon eller andra dyrare saker. Blir din telefon stulen så får du ersättning från din hemförsäkring. Om du tappar bort eller har sönder din telefon får du ersättning om du har en drulleförsäkring eller ett drulletillägg i din hemförsäkring.
Jag behöver ett servicekort när jag ska resa utomland, hur får jag tag i det?
Kontakta det försäkringsbolag där du har din hemförsäkring för att få information om hur du införskaffar ett servicekort (resekort). Har du en hemförsäkring via Trygg-Hansa? Ladda ner ditt servicekort här.
Hälsoförsäkring vid psykisk ohälsa
Varför har vi tagit fram en hälsoförsäkring vid psykisk ohälsa?
Psykiska besvär är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i Sverige, och vi vet att det kan göra stor skillnad att få professionell hjälp i ett tidigt skede. Genom att införa en kollektiv hälsoförsäkring vid psykisk ohälsa kan vi tillsammans med de fackförbund som äger oss bidra till att förebygga psykisk ohälsa och ge alla yrkesverksamma medlemmar möjligheten till en bra balans mellan arbete och privatliv.
Kan jag bestämma när jag vill använda försäkringen?
Ja, känner du dig nedstämd, stressad eller oroad bör du använda vår hälsoförsäkring vid psykisk ohälsa så snart du kan. Du bokar din tid via Hälsoslussens digitala plattform, som du når dygnet runt. Där får du svara på några frågor om ditt mående, och en sjuksköterska gör därefter en bedömning om du är i behov av att träffa en psykolog eller psykoterapeut. Du får då en bokningsbiljett som gör att du kan boka en tid för ett digitalt möte.
Du kan också kontakta Hälsoslussen genom att ringa 0771-51 55 10 vardagar mellan 8.00 och 16.30.
Gäller försäkringen om jag har flyttat utomlands?
Nej, du måste vara bosatt och folkbokförd i Sverige för att kunna nyttja vår hälsoförsäkring vid psykisk ohälsa.
Kan jag fortsätta hos samma psykolog efter de behandlingstillfällen som ingår?
Under ditt sista psykologsamtal som ingår i vår hälsoförsäkring vid psykisk ohälsa kommer din psykolog eller psykoterapeut att summera behandlingen och ger vägledning framåt. Om hen bedömer att du behöver ytterligare samtal kommer du att få information om var du kan vända dig och hur du går till väga. Med största sannolikhet kan du fortsätta din behandling hos samma person, mot arvode (patientavgift för offentlig vård).
Vad gör jag om jag inte vill ha försäkringen?
Hälsoförsäkring vid psykisk ohälsa ingår i ditt fackförbundsmedlemskap. Du kan tacka nej till försäkringen genom att meddela oss, men det påverkar inte din medlemsavgift. Om du skulle ångra dig efter att ha avsagt dig försäkringen måste du kontakta oss igen.
Varför gäller försäkringen bara yrkesverksamma fackförbundsmedlemmar?
Hälsoförsäkring vid psykisk ohälsa är framtagen för att förebygga psykisk ohälsa och minska det höga antalet sjukskrivningar som den orsakar. Yrkesverksamma medlemmar löper högre risk för sjukskrivning, eftersom de arbetar i högre grad. Därför erbjuds denna försäkring till dem. Är du studentmedlem ingår istället ett samtalsstödi ditt medlemskap.
Livförsäkring
Vad är ett förmånstagarförordnande?
Med ett så kallat förmånstagarförordnande styr du hur pengarna från din livförsäkring ska fördelas om du skulle dö. Om du vill välja förmånstagare behöver du fylla i en blankett och ändra förmånstagare. Om du inte har fyllt i ett förmånstagarförordnande är det i första hand make, maka, sambo eller registrerad partner som får pengarna, i andra hand arvingar.
Hur anmäler jag att min partner har dött?
Om din partner hade en livförsäkring genom oss får vi reda på vad som hänt när vi uppdaterar våra adressregister. Vi meddelar då försäkringsföretaget, som skickar en dödsfallsanmälan till dödsboet. Den måste fyllas i och skickas tillbaka. Du kan alltid kontakta oss på 0771-111 999 om du har frågor.
Kan jag ändra försäkringsbeloppet på livförsäkringen?
Ja. Om du vill sänka beloppet är det bara att kontakta oss. Vill du höja beloppet behöver du göra det skriftligt och dessutom fylla i en hälsodeklaration.
Får jag tillbaka pengar om jag avslutar min livförsäkring?
Nej, det får du inte. En livförsäkring är en så kallad riskförsäkring som bara ger pengar den dagen du dör. Den är inte ett sparande.
Behöver jag fylla i en hälsodeklaration för att köpa livförsäkring?
Ja, när du köper livförsäkringen behöver du fylla i och skicka in en hälsodeklaration.
Vem står som min förmånstagare på min livförsäkring?
För att ta reda på vem som står som förmånsdagare på din livförsäkring kan du ringa Skandia på 0771–55 55 00. Välj knappval 3 och sedan knappval 1. Då kommer du till de som hanterar insända förmånstagarförordnande. Har du inte skickat in ett förmånstagarförordnande så är det i första hand make, maka, sambo eller registrerad partner som får pengarna när du dör, i andra hand arvingar.
Olycksfallsförsäkring
Vilken ersättning kan jag få genom olycksfallsförsäkringen?
Du kan få ersättning om du råkar ut för olycka som leder till bestående men, vilket brukar kallas medicinsk invaliditet. Du kan även få ersättning för sveda och värk, resor, rehabilitering och terapi.
Gäller olycksfallsförsäkringen på helgerna?
Ja, den gäller dygnet runt och var som helst: i hemmet, löpspåret, stugan och på semestern.
Vilka olycksfall täcker försäkringen?
Det finns inga begränsningar när det gäller typ av aktiviteter eller skador som försäkringen täcker. Även riskfyllda aktiviteter och fästingbett (TBE och borrelia) räknas.
Vad krävs för att få köpa en olycksfallsförsäkring?
Du måste bo och vara folkbokförd i Sverige. Du måste också vara medlem i ett av våra förbund eller vara make, maka, sambo eller registrerad partner till någon som är medlem. Du behöver inte fylla i någon hälsodeklaration för att köpa försäkringen.
Sjukförsäkring
Vilket belopp bör jag välja i min sjukförsäkring?
Sjukförsäkringen kompletterar din sjukpenning och ersätter förlorad arbetsinkomst. Du väljer nivå beroende på vilken lön du har. Dessa rekommendationer gäller förutsatt att du har ett kollektivavtal och inte har andra privata sjukförsäkringar.
Du kan även prata med en av våra rådgivare som hjälper dig att gå igenom vilken nivå som skulle passa bästa utifrån din inkomst.
Kan jag få ersättning från flera sjukförsäkringar?
Ja, men du kan aldrig få ut mer än 90 procent av din lön. Man räknar ihop sjukpenning från Försäkringskassan, sjuklön från din arbetsgivare eller ditt kollektivavtal samt ersättning från egna försäkringar. Kommer du över 90 procent är det ersättningen från din egen försäkring som dras bort först.
Gäller försäkringen om jag lider av psykisk ohälsa och blir utbränd?
Ja, sjukförsäkringen gäller om du lider av psykisk ohälsa, till exempel om du är utbränd. Men kom ihåg att det ingår en hälsoförsäkring i sjukförsäkringen. Använd det förebyggande stödet så snart du känner av symtom, för att förhindra att bli sjukskriven.
När kan jag få ersättning från sjukförsäkringen?
För att få ekonomisk ersättning från sjukförsäkring behöver du ha varit sjukskriven i fler än 90 dagar. Kom dock ihåg att sjukförsäkringen innehåller en hälsoförsäkring, som kan stötta och hjälpa dig mycket tidigare än så genom att ge dig tillgång till psykolog, coach eller samtalsterapeut om du mår psykiskt dåligt, besväras av oro eller känner dig överarbetad. Allt för att du ska slippa bli sjukskriven.
Vad för typ av hjälp finns i sjukförsäkringen?
Sjukförsäkringen kan ge dig hälso- och arbetslivsinriktad rehabilitering i form av samtalsterapi om du lider av stress och psykisk ohälsa. Du kan även få träffa en hälso- och rehabvägledare och få hjälp att undersöka om du kanske ska jobba med något annat eller på en annan arbetsplats än där du blev sjuk.
Hur mycket pengar kan jag få genom sjukförsäkringen?
Hur mycket pengar du får beror på hur stor del av tiden du är sjukskriven och vilket försäkringsbelopp du har valt när du köpte försäkringen.
Vad krävs för att få ersättning från sjukförsäkringen?
Du behöver ha varit sjukskriven i mer än 90 dagar och få ersättning från Försäkringskassan. Det har ingen betydelse varför du är sjukskriven.
Behöver jag fylla i en hälsodeklaration för att köpa sjukförsäkring?
Ja, när du tecknar sjukförsäkringen behöver du fylla i och skicka in en hälsodeklaration.
Jag har flera försäkringar för sjukdom – hur hänger de ihop?
Du kanske har en sjukförsäkring, en sjuk- och olycksfallsförsäkring, en diagnosförsäkring och en vårdförsäkring. Det är helt i sin ordning – du betalar inte i onödan. De här försäkringarna kompletterar varandra.
Är sjukförsäkring viktigt om jag inte har något kollektivavtal?
Ja, då är den extra viktigt. Det kan också vara bra om du ser över hela din situation, så att du har den trygghet du behöver. Boka en kostnadsfri försäkringsrådgivning så hjälper vi dig.
Sjuk- och olycksfallsförsäkring
Vad är skillnaden på sjuk- och olycksfallsförsäkring och sjukförsäkring?
Sjukförsäkringen betalar ut ersättning om du är sjukskriven i mer är 90 dagar. Det är inte samma sak som sjukdelen i sjuk- och olycksfallsförsäkringen. Sjukdelen i sjuk- och olycksfallsförsäkringen avser medicinsk invaliditet och ersättning för ärr på grund av en olycka eller sjukdom.
Vid vilka sjukdomar gäller försäkringen?
Du kan få ersättning om du till exempel drabbas av stroke eller förlamning, men också om du får bestående fysiska skador efter en olycka eller akut operation.
Vilka krav ställs för att få ut ersättning?
För att få ersättning behöver en läkare konstatera att du har bestående men efter en olycka eller sjukdom – fysiskt eller psykiskt. Det kan handla om att du inte kan arbeta som tidigare, har fått psykiska men eller har fått vanprydande ärr. Försäkringen ersätter även vård och mediciner i upp till tre år efter en olycka.
Måste jag fylla i en hälsodeklaration för att köpa sjuk- och olycksfallsförsäkring?
Gäller försäkringen om jag har fått bestående skador av covid-19?
Ja, vi har inga undantag för covid-19. Än så länge vet man för lite om de bestående skador som kan uppstå, men försäkringen gäller för medicinsk invaliditet till följd av sjukdomar.
Jag har en olycksfallsförsäkring genom jobbet, räcker inte den?
Olycksfallsförsäkringen som din arbetsgivare betalar gäller oftast bara på arbetstid och under resor till och från arbetet. Vår sjuk- och olycksfallsförsäkring gäller dygnet runt och täcker även sjukdom. Dessutom följer den med dig om du byter jobb.
Jag har redan en privat olycksfallsförsäkring, kan jag byta den?
Ja, det kan du. Om du vill säga upp en olycksfallsförsäkring kan du avsluta den samma dag. Enligt lag får den inte ha någon uppsägningstid. Men var noga med att din nya försäkring börjat gälla innan du säger upp din gamla.
Varför kostar sjuk- och olycksfallsförsäkring mer än olycksfallsförsäkring?
Sjuk- och olycksfallsförsäkring är en utökad olycksfallsförsäkring som ersätter skador på din kropp även vid sjukdom. Det är större risk att din kropp skadas permanent av sjukdomar än av olycksfall. Det är den risken som kostar. Vanliga sjukdomar som kan ge ersättning är cancer, stroke, hjärtfel, MS, diabetes, mag- och tarmsjukdomar samt fel i andra organ som kräver operation.
Trygghetskapital
Behöver jag fylla i en hälsodeklaration när jag köper en trygghetskapitalförsäkring?
Ja, när du köper en trygghetskapitalförsäkring behöver du fylla i och skicka in en hälsodeklaration.
Vad krävs för att få ersättning genom en trygghetskapitalförsäkring?
Du måste ha varit sjukskriven under minst tre år under en femårsperiod och ha varit sjukskriven på minst 25 procent för att få ersättning från din trygghetskapitalförsäkring.
Hur betalas pengar ut genom trygghetskapital?
Du får ett engångsbelopp.
Vårdförsäkring
Hur använder jag privat specialistvård genom min vårdförsäkring?
Ring vårdplaneringen på Trygg-Hansa på 08-425 003 46. Den är öppen vardagar klockan 07.00–17.00.
Har du blivit sjuk under helgen eller på natten och vill ha rådgivning kan du ringa sjukvårdsrådgivningen på 08-425 003 46. Den har öppet dygnet runt.
Hur får jag ersättning för vård och läkemedel?
Om du vill ha ersättning för offentlig vård eller för receptbelagda läkemedel ringer du 08-425 003 46. Genom vårdförsäkringen får du ersättning för kostnader för receptbelagd medicin som omfattas av högkostnadsskyddet.
När gäller inte vårdförsäkringen?
Vårdförsäkringen gäller inte vid skönhetsoperationer, operationer mot fetma, utredning och behandling av snarkning, tandskador eller korrigering av synfel.
Kan jag köpa vårdförsäkring för min partner eller mitt barn?
Din partner kan köpa vår vårdförsäkring om du själv köper minst en av våra personförsäkringar. Din partner måste vara fullt arbetsför, det vill säga kunna arbeta heltid och utan hinder. Du bjuder in din partner att köpa försäkringar hos oss via Mina sidor.
Vi erbjuder inte vårdförsäkring för barn. Däremot erbjuder vi en barnförsäkring som bland annat kan ge ersättning om ditt barn får bestående men efter en sjukdom eller ett olycksfall.
Vart ringer jag för att få ersättning för kostnader inom allmänvård?
Du ringer Trygg-Hansa på 08-425 003 46.
Hur fungerar vårdförsäkringen?
Vårdförsäkringen gäller för privat planerad sjukvård. Via vårdplaneringen, som du når vardagar 7.00–17.00 på 08-425 003 46, får du hjälp att hitta en specialistläkare inom sex arbetsdagar. Skulle du behöva operation är du garanterad inskrivning till operation inom 14 dagar.
Du får även ersättning för alla vårdbesök inom öppenvården och receptbelagda läkemedel upp till högkostnadsskyddet. Ring Trygg-Hansas skadeavdelning på 08-425 003 46 för att få ersättning för dina utlägg. Söker du vård utomlands kan vårdförsäkringen ersätta självrisken för din hemförsäkring, det vill säga den del av skadekostnaden som du själv behöver betala.
Vilka läkare kan jag få tid hos via vårdförsäkringen?
I dialog med dig bokar vårdplaneringen den läkare som kan hjälpa dig på bästa sätt. Alla läkare är utvalda utifrån kriterier för vård av hög kvalitet.
Varför ska jag ha en vårdförsäkring?
En vårdförsäkring ska du ha för att kunna komma till rätt vård direkt. Vår samarbetspartner Trygg-Hansa har avtal med vårdgivare över hela landet. I försäkringen ingår hela vårdkedjan från första rådgivning till specialistvård, operation och eftervård. Därefter ingår all kommande behandling för att du ska bli bra igen.
Kan jag byta min vårdförsäkring via jobbet till er?
Ja, är du full arbetsför kan du byta vårdförsäkring när du vill. Det finns dock några saker du bör tänka på innan du byter. Har du nuvarande besvär kommer de inte ingå i din nya vårdförsäkring förrän du varit behandlingsfri i två år. Har du en pågående behandling bör du behåller din nuvarande vårdförsäkring tills du är frisk. Och om din arbetsgivare betalar din nuvarande vårdförsäkring ska du inte köpa en till av oss.
Kan försäkringen ge mig en plats på akuten?
Nej, vårdförsäkring gäller för privat planerad vård. När det gäller akuta besvär hänvisas alla till den offentliga vården. Däremot får du tillbaka pengar för alla utlägg för läkarvård och receptbelagd medicin upp till högkostnadsskyddet, utan självrisk.