Tips och råd

Är du försäkrad när du jobbar hemma?

Pandemin blev inledningen till att många började arbeta på distans. Kök, vardagsrum och sovrum runtom i landet är numera självklara arbetsplatser. Det många är ovetandes om är att de kan ha ett sämre försäkringsskydd när de arbetar hemma. I den här artikeln reder vi ut vad du behöver tänka på.

Ditt försäkringsskydd på arbetsplatsen

Är du anställd på ett företag som har kollektivavtal omfattas du av en arbetsskadeförsäkring. Den kan ge ersättning om du råkar ut för en olycka på arbetsplatsen under arbetstid och på resan till och från jobbet.

Så skiljer sig skyddet när du arbetar hemifrån

När du arbetar hemifrån gäller fortfarande arbetsskadeförsäkringen, men skillnaden är att olyckan måste ha ett direkt samband med att du utför en arbetsuppgift. Här är några exempel på olyckor med direkt koppling till ditt arbete:

  • Du ramlar när du går runt i hemmet under ett arbetssamtal.
  • Du skadar dig när du är på väg mellan ditt hem och ett kundmöte.
  • Du skadar dig under ett promenadmöte som arbetsgivaren godkänt.
  • Du snubblar på datorsladden när du ska hämta arbetsmaterial i ett annat rum.

Händer däremot en olycka när du gör något vid sidan om dina ordinarie arbetsuppgifter befinner du dig i en gråzon. Om du tar en avstickare för ett privat ärende på väg till ett kundmöte, tar en joggingtur på lunchen eller fixar kaffe är det inte säkert att arbetsskadeförsäkringen gäller. Dessa aktiviteter har ju ingen direkt koppling till ditt arbete.

En olycksfallsförsäkring är ett bra komplement

Jobbar du hemifrån kan det vara bra att komplettera arbetsskadeförsäkringen med en egen olycksfallsförsäkring som gäller dygnet runt, alla dagar i veckan. Då vet du att du har ett försäkringsskydd vid olyckor, oavsett om olyckan inträffar på arbetstid eller fritid.

4 försäkringstips för dig som jobbar hemma

  1. Kolla upp vilka försäkringar du har. Du kan dels ha en arbetsskadeförsäkring eller olycksfallsförsäkring via jobbet, dels en olycksfallsförsäkring eller sjuk- och olycksfallsförsäkring som du köper privat. Kontrollera att du har ett skydd som gäller dygnet runt, alla dagar i veckan.
  2. Behöver du komplettera ditt skydd? Du som är medlem i något av våra anslutna fackförbund kan köpa en olycksfallsförsäkring som vi har förhandlat fram bra pris och villkor på. Den gäller även dygnet runt.
  3. Har du redan en olycksfallsförsäkring privat? Det är ofta värt att uppgradera den till en sjuk- och olycksfallsförsäkring. Då kan du också få ersättning för bestående skador orsakade av en sjukdom.
  4. Många akademiker omfattas av en arbetsskadeförsäkring som AFA tillhandahåller. Om du råkar ut för en olycka i samband med en arbetsuppgift eller när du är på väg till eller från jobbet ska du först anmäla din skada till AFA. Därefter kan du anmäla skadan på din privata olycksfallsförsäkring. Du kan få viss ersättning från båda.