Kunderna berättar

Jörgen planerade en resa men vaknade på akuten

Jörgen Andersson är rådgivare på Akademikerförsäkring, men han har också egen erfarenhet av att få en allvarlig diagnos. Det hände på vårkanten för ett och ett halvt år sedan, berättar han.

Stroken kom utan förvarning

– Jag pratade i telefon med en vän om en resa vi skulle göra. Jag drog med fingret över en gammal vägkarta på Småland. Utanför hade de börjat sopa gatorna. Just när jag skulle säga något kände jag mig plötsligt förvirrad och hade svårt att få ihop talet.

Nästa sak som Jörgen minns är att han vaknar upp på akuten:

– Det är så konstigt. Jag var fullt frisk innan, och nu befann jag mig plötsligt på akuten. Hur jag kom dit och vem som låste min ytterdörr har jag inga minnen av. Läkarna hade många teorier till en början: propp i lungan och cancer i olika delar av kroppen, men det visade sig att det bara var en stroke, säger Jörgen och skrattar. 

Försäkringar gav ekonomiskt stöd

– Det grämer mig lite, såhär i efterhand, att jag suttit och tittat på en diagnosförsäkring men inte fått iväg ansökan. Nu hade jag trots allt stöd från andra försäkringar, så jag behövde inte ligga på sjukhuset och oroa mig för ekonomin. Tack och lov hade jag en sjukförsäkring och en trygghetskapitalförsäkring som kunde hjälpa mig.

Något så enkelt som att tömma diskmaskinen blev ett jätteprojekt.

– Med försäkringspengarna kunde jag beställa en storstädning av lägenheten till dess att jag kom hem. Det kändes skönt, för nu började mitt nya liv, där något så enkelt som att tömma diskmaskinen blev ett jätteprojekt. Med en diagnosförsäkring hade jag kunnat få mer hjälp att snabbare ställa om vardagen. Jag ska ha en sån nästa gång, säger Jörgen med en suck och ett leende.

Jörgens 3 bästa tips till andra

  • Försäkra dig medan du är frisk. Pengar är inget botemedel, men de underlättar tillvaron.
  • Skaffa en bra sjukförsäkring som ger några tusen extra i månaden. Det får vardagen att fortsätta rulla på.
  • Kolla så att du har en diagnosdel i någon av dina försäkringar. Om inte, köp en separat diagnosförsäkring. Det var skönt att pengarna satt på kontot strax efter att jag blev sjuk.