Kunderna berättar

Den mentala biten förväntas man fixa själv

Att livet plötsligt hängde på en skör tråd blev ohanterligt för Linda, som fick cancer 2018. Tack vare sjukförsäkringen via Skandia fick hon professionell hjälp och kunde lära sig hantera svåra känslor i samband med sjukdomen.

Linda upptäckte cancer i bröstet

Linda var 36 år när hon upptäckte någonting konstigt i ena bröstet. Att känna igenom brösten var inget hon brukade göra, men hon gjorde det av en slump en kväll. Linda fick tid till ultraljud. Där visade det sig att hon hade en tumör i bröstet som hade spritt sig till lymfkörteln. Kort senare påbörjade Linda cellgiftsbehandling.

– Det var enormt tufft att få beskedet, en kris både för mig och min familj. Cellgifterna och strålningen under vintern 2019 var fruktansvärda, liksom mina egna panikångestattacker, berättar Linda.

Innan Linda fick cancer hade hon som de flesta andra tänkt att sjukdom inte är något som drabbar henne. Nu kände hon tvärtom att ingen människa går säker. Ingen vet med säkerhet vad som kan hända.

– Tiden innan strålningen hade jag många jobbiga känslor och jag stod knappt ut, säger Linda.

Fantastisk vård genom sjukförsäkringen

Eftersom Linda hade en sjukförsäkring genom Skandia ringde hon dit. I försäkringen ingick en hälsoförsäkring. Genom den blev Linda erbjuden traumabearbetning och KBT-terapi för att hantera behandlingarna som pågick mellan september 2018 och februari 2019.

– Den offentliga sjukvården är helt fantastisk och räddade mitt liv. I vården ingår dock inte hantering av det känslomässiga och mentala. Det förväntas man fixa själv. Tack vare hälsoförsäkringen stod jag inte ensam, utan hade professionellt stöd hela vägen, säger Linda.

Var försäkrad – det kan bli dyrt att vara sjuk

Idag är Linda tryggare, även om utmaningarna inte är slut. I minst tio år till ska hon gå på antihormoner, vilka ger ångest och depressioner. Men med fortsatt psykologstöd via hälsoförsäkringen känns det ändå så bra det kan göra. Till sin omgivning vill hon gärna dela med sig av erfarenheter, även när det gäller försäkringar.

– Se till att du har en bra försäkring och ett ekonomiskt skydd. Det kan bli jättedyrt att vara sjuk. Jag har fått fantastiskt stöd via Sophiahemmets rehabcenter som fortsatte coacha mig via telefon efter behandlingen. De ringde och frågade ”Hur går det? Har du tänkt på det här?”, berättar Linda.

Sjukförsäkringen fyller ut inkomsten

Att bli allvarligt sjuk kan tära hårt på ekonomin eftersom ersättningen från Försäkringskassan inte räcker så långt. En annan viktig del i sjukförsäkringen, utöver hälsoförsäkringen som ingår, är att den fyller ut inkomsten som går förlorad på grund av missat arbete. Linda fick 3 000 kronor skattefritt varje månad genom sin sjukförsäkring.

– Så här i efterhand önskar jag att jag också hade haft en diagnosförsäkring. Då hade jag fått ett engångsbelopp. Idag förstår jag hur viktigt det är att vara rätt försäkrad, avslutar Linda.

Tänkvärt!

  • Var förberedd på det värsta genom att skaffa en bra sjukförsäkring. Ingen vet med säkerhet vad som kan hända.
  • Investera i försäkringar medan du är frisk. Det handlar inte bara om att trygga plånboken, utan ocksså om det stöd som ingår.
  • Se över om det ingår en förebyggande del i försäkringen, som en hälsoförsäkring. Genom den får du stöd tidigt så att du slipper bli långtidssjukskriven.
  • En sjukförsäkring minskar ditt inkomstbortfall och kan som mest ge dig 90 procent av din ursprungliga lön.