Vi förklarar försäkringar

Vilka försäkringar behöver ditt företag?

Är du din egen chef? Den som kliver upp på morgonen och bestämmer företagets agenda, mål och vision? Grattis då har du tagit mod till dig och satsat på din dröm – det är beundransvärt. Samtidigt finns det mycket du bör tänka på, för att trygga både dig själv och företagets ekonomi. I den här artikeln ger vi fyra trygghetstips som du kan börja bocka av redan idag.

Skydda ditt företag med en företagsförsäkring

Som egenföretagare bör du ha en företagsförsäkring, oavsett vilken bransch du jobbar inom. En företagsförsäkring är anpassad efter ditt företags storlek och innehåller vanligtvis en ansvarsförsäkring, ett rättsskydd, en egendomsförsäkring och en avbrottsförsäkring.

Till det kan du köpa vissa tillägg, så att skyddet är anpassat efter ditt företags behov. Äger du till exempel dyr utrustning eller en företagslokal behöver du försäkra det också. Din privata hemförsäkring omfattar nämligen inte företagets utrustning.

Har du råd och tid att bli sjuk?

Vi lever i ett land där skyddsnätet än så länge är starkare för den som är traditionellt anställd än för dig som är egenföretagare. Även om Sverige långsamt förändras är det svårare för dig som har eget företag att vara sjukskriven, eftersom ingen annan förmodligen gör ditt jobb. Därför är det viktigt att du stärker och anpassar ditt skyddsnät med försäkringar för dig som person. Det grundskydd vi rekommenderar är:

  • Olycksfallsförsäkring Den ger ersättning för kostnader som uppstår om du är med om en olycka och skadar dig. Skadar du dig så pass allvarligt att du inte blir fullt återställd betalar försäkringen även ut ett engångsbelopp. Viktigt är att skyddet från försäkringen gäller dygnet, både på fritiden och när du arbetar.
  • Vårdförsäkring Den ger dig möjlighet att söka privat planerad vård om du får besvär som annars kräver lång väntan på specialist eller operation. Med en vårdförsäkring är du garanterad specialistvård inom 6 vardagar och operation inom 14 vardagar, jämfört med 90 dagar som är garantitiden i den offentliga vården. Som företagare är det extra viktigt att du slipper långa vårdköer, så att du snabbt kan återgå till din ordinare verksamhet.
  • Livförsäkring Den betalar ut ett skattefritt engångsbelopp till vald person om du skulle dö. Har du till exempel lån genom företaget som behöver lösas ut? Med en livförsäkring ser du till att inte lämna efter dig stora skulder till din familj.
  • Sjukförsäkring Den ger mer pengar i plånboken vid sjukskrivning. En sjukförsäkring kan ge dig ersättning på upp till 90 procent av din lön om du blir långtidssjukskriven. Tänk bara på att se över hur lång karenstiden är. Det kan skilja mellan en till tre månader, beroende på försäkring.

Var smart och ta emot den hjälp som finns

Ensam är inte alltid starkast, det vet vi. En smart företagsledare tar emot hjälp. Använd därför det stöd som finns via ditt fackförbund och oss på Akademikerförsäkring. Är du osäker på vilka försäkringar just du behöver? Boka en kostnadsfri rådgivning hos oss, så hjälper vi dig till rätt skydd. Våra försäkringsförmedlare arbetar på uppdrag av dig och får ingen provision. De har dessutom avrådningsplikt.

Läs om och boka en rådgivning

Se över din pension

När du är egenföretagare har du själv ansvar för att sätta av pengar till din pension. Vårt samarbete med Skandia ger dig som är medlem i något av våra anslutna fackförbund möjlighet att få kostnadsfri hjälp att hitta rätt tjänstepension, planera din pension som egenföretagare och att hitta rätt balans mellan lön och pension.

Läs mer om pensionsförmånen