Tips och råd

Olika faser i livet – dessa försäkringar bör du ha

Mitt i karriären, nybliven förälder eller student som nyss flyttat hemifrån? Under din livstid kommer din levnadssituation sannolikt att förändras många gånger – likaså ditt behov av försäkringar. I den här artikeln går vi igenom hur du kan tänka när det kommer till försäkringar under livets olika faser.

För dig som studerar

Du som student kan ha en minst sagt ansträngd ekonomi, och ser antagligen över vilka utgifter du kan skippa för att spara pengar. Försäkringar bör vara en av de saker du prioriterar, just för att du inte har så stora marginaler om något oväntat skulle hända dig. Studentförsäkringar är dessutom mycket prisvärda – vissa till och med helt kostnadsfria. Dessa rekommenderar vi att du har:

  • Studentolycksfallsförsäkring kan ge dig pengar om du råkar ut för en olycka. Om du är studentmedlem i ett av våra anslutna fackförbund ingår denna försäkring kostnadsfritt.

  • Studenthemförsäkring ger ersättning om ditt hem blir skadat eller någon av dina saker går sönder eller blir stulna. Den hjälper dig också vid id-stöld och på resa.

För dig som jobbar

Är du mitt i arbetslivet bör du skydda din framtida inkomst, om du till exempel skulle bli sjuk. Därför finns det tre viktiga försäkringar som vi vill rekommendera dig att skaffa tidigt, och behålla under hela ditt yrkesverksamma liv. Tillsammans ger de ett bra ekonomiskt skydd.

  • Sjukförsäkring ger dig pengar varje månad om du blir sjukskriven i mer än 90 dagar.

  • Trygghetskapitalförsäkring kan ge ett större engångsbelopp om du blir sjukskriven under en längre period. Den kan också ge ett extra belopp om du får en diagnos.

  • Sjuk- och olycksfallsförsäkring kan ge dig pengar som ersätter kostnader som uppstår om du råkar ut för en olycka eller blir sjuk.

I ett tidigt skede av livet kan det vara klokt att överväga en högre nivå på både trygghetskapitalförsäkring och sjuk- och olycksfallsförsäkring. Höga nivåer ger dig mer ersättning om du blir allvarligt sjuk, men de kostar dig marginellt mer än de lägre nivåerna.  När du väljer nivå för sjukförsäkringen bör du utgå från din lön.

För dig som har barn och familj

Att bli förälder innebär ett ökat ekonomiskt ansvar. Det är nu fler som är beroende av dig och din inkomst, och om du helt eller delvis tappar arbetsförmågan kan det bli svårt att få ihop det ekonomiskt. Därför är det klokt att överväga dessa försäkringar:

  • Livförsäkring rekommenderar vi för både dig och din partner, särskilt om ni är beroende av varandras inkomst och har barn och lån. Den gör att du eller din partner lättare kan bo kvar och ställa om tillvaron om någon av er skulle dö.

  • Barnförsäkring ser till att ditt barn är tryggat vid olyckor och sjukdomar, dygnet runt.

  • Diagnosförsäkring kan vara bra att ha om du har ärftliga sjukdomar i släkten eller andra faktorer som gör att du riskerar att drabbas av en allvarlig diagnos.

Om du känner att det är påfrestande för din ekonomi rekommenderar vi att du väljer en lägre försäkringsnivå, i stället för att helt säga upp dina försäkringar och stå utan skydd.

För dig som närmar dig pensionen

När du närmar dig slutet av din karriär har du kanske pensionssparat och betalat av en stor del av dina lån. Då kan det vara läge att skala ner på försäkringsskyddet. Trygghetskapitalförsäkringen och sjukförsäkringen avslutas automatiskt när du fyller 67 år, men vissa försäkringar är ändå bra att ha.

  • Sjuk- och olycksfallsförsäkring går automatiskt över till en seniorolycksfallsförsäkring. Vi rekommenderar att du behåller den eftersom risken för bestående skada efter en sjukdom eller olycka är betydligt högre nu än när du var ung. Om du tycker att försäkringen är dyr är det bättre om du har en sjuk- och olycksfallsförsäkring på lägre nivå, än en olycksfallsförsäkring som bara ger ersättning vid olyckor.

  • Livförsäkringen kan vara bra att behålla, men är du singel, har utflugna barn eller en partner med stabil ekonomi kan du fundera på om du verkligen behöver den.

  • Diagnosförsäkringen rekommenderar vi att du har, eftersom risken för att drabbas av allvarliga sjukdomar ökar med åldern. Du kan köpa diagnosförsäkringen fram tills du fyller 67 år och den gäller tills du fyller 70 år.

  • Vårdförsäkring kan vara bra att ha, då den ger dig snabb tillgång till privat specialistvård, så att du slipper långa köer i den allmänna vården. Även den kan du köpa fram till 67 års ålder och den gäller tills du fyller 70 år.