Logga in på Mina sidor

För att se vilka försäkringar du har hos oss behöver du vara inloggad. Använd ditt BankID för att legitimera dig och logga in. Loggar du in via en Androidtelefon ska du välja "BankID på annan enhet".

Extra inkomst vid sjukskrivning Sjukförsäkring

En längre sjukskrivning kan påverka ekonomin ganska mycket. Försäkringskassan har ett inkomsttak för ersättning som är cirka 28 500 kr/mån. Har du ett kollektivavtal så kan det täcka lite till av din lön.

Sjukförsäkringen täcker den del som varken Försäkringskassan eller kollektivavtalet ersätter vid en längre sjukskrivning (mer än 90 dagar). Försäkringen anpassas efter hur stor din inkomst är men du kan som mest få ca 90 % av din lön i upp till 48 månader.

Akademikerförsäkring har bytt försäkringsgivare från Movestic till Skandia och därför är den teckningsbara månadsersättningen begränsad till 1 000 kr under en kortare tid (mellan den 1 november och 31 december 2018). Den 1 januari 2019 lanseras vår nya Sjukförsäkring och vi välkomnar dig tillbaka då om du vill teckna en högre månadsersättning. 

Tillval Sjukkapital (engångsersättning) är stängd för nyteckning. Den 1 januari 2019 lanserar vi vår nya Trygghetskapitalförsäkring.

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss för mer information. 

Månadsersättning

Försäkringen ger dig extra skattefri inkomst varje månad om du blir långvarigt sjuk. Det har ingen betydelse om du blir sjukskriven efter ett olycksfall eller en sjukdom. 

 • Så fungerar månadsersättningen

  Efter en karenstid på tre månader får du skattefria månadsersättningar som beräknas på procentgraden av sjukskrivning gånger ersättningsbeloppet.

  Exempel: Om du blir sjukskriven på 75 % och har ett ersättningsbelopp på 1 000 kronor får du en skattefri månadsersättning på 750 kronor.

  Månadsersättningen betalas ut så länge du är sjukskriven, som längst upp till 48 månader. 

Engångsersättning (stängd för nyteckning) 

Du kan också välja att teckna försäkringen med sjukkapital. Då får du även en engångsersättning som betalas ut som en klumpsumma om det visar sig att du får en bestående arbetsoförmåga.

 • Så fungerar engångsersättningen

  Ersättningen betalas ut om du har en varaktig arbetsoförmåga om minst 25 % efter att ha fått ersättning från sjukförsäkringen i 48 månader.

  Beloppet beräknas utifrån graden av arbetsoförmåga (i procent), gånger de antal månader som är kvar till och med utgången av den månad du uppnår 65 års ålder, gånger 1 000 kr.

  Exempel: Du har efter 48 månaders med ersättning från sjukförsäkringen en bestående arbetsoförmåga på 50 % och har precis fyllt 35 år. Beräkningen blir då: 0,5 (50 % arbetsoförmåga) * 360 (antal månader till pension) * 1 000 = 180 000 kronor i engångsersättning.

Vem kan teckna försäkringen?

Både du och din partner kan teckna försäkringen.  

Försäkringen kan senast tecknas månaden innan den försäkrade fyller 60 år.

Sjukförsäkring för dig som är medlem i Sveriges Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Naturvetarna, DIK, Sveriges Arbetsterapeuter, Sveriges Farmaceuter och Svenska Logopedförbundet 

 

Premieberäkning (per månad)

Din ålder:

Villkor
Ladda ner
Förköpsinfo
Ladda ner
Distansavtal
Ladda ner
Skadeanmälan
Ladda ner

Det här får du

 • Ett tryggt och omfattande skydd vid sjukdom
 • Månadsersättning som betalas ut efter tre månaders sjukskrivning
 • Möjlighet till en utbetalad engångsersättning vid 25 % arbetsoförmåga om du har tillval sjukkapital